PREDNOSTI I IZAZOVI EU Globalizacija donosi nove poslovne prilike i koristi za potrošače

Porast izvoza, više poslova i nove prilike za mala i srednja poduzeća iz Europske unije najvidljivije su prednosti globalizacije.

Uz niz prednosti, globalizacija donosi i neke izazove, a cilj Europske unije je iskoristiti najbolje od globalizacije.

Zbog svog trgovinskog sustava i brojnih trgovinskih sporazuma Europska unija poželjno je područje za poslovanje i najveći trgovinski partner 80 zemalja.

Pored Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Europska unija jedan je od najvećih igrača u međunarodnoj trgovini. Izvoz Europske unije iznosi više od 15 posto globalnog izvoza, a više od 80 posto europskih izvoznika su srednja i mala poduzeća.

Izvoz dobara i usluga Europske unije porastao je s oko 1 160 milijardi eura u 2000. godini na 2 900 milijardi eura u 2018. godini. U 2017. izvoz u Južnu Koreju povećan je za više od 12 posto, u Kolumbiju za više od 10 posto i u Kanadu za 7 posto.

Globalizacija otvara nove poslovne prilike. U 2017. godini više od 36 milijuna poslova (jedan od sedam) u Europskoj uniji bili su vezani uz izvoz. Na svaku milijardu eura izvoza veže se prosječno oko 13 000 poslova.

Izvoz iz Hrvatske u zemlje izvan Europske unije u 2018. godini uz sebe je vezao 393 000 poslova. U Hrvatskoj 27 posto poslova ovisi o izvozu Europske unije.

Poslovi povezani s izvozom većinom su dobro plaćeni, u prosjeku 12 posto bolje od ostalih.

Zbog trgovinskih sporazuma uvoznici plaćaju niže carine. A povećani uvoz i povećana konkurencija znače niže cijene za potrošače.

Uz niže cijene, potrošači imaju koristi i od većeg izbora proizvoda i usluga.

Prema procjenama niže cijene i veći izbor potrošačima Europske unije donijeli su korist od 24 milijardi eura godišnje, što znači oko 600 eura po osobi.

Cilj jedinstvenog tržišta Europske unije je micanje prepreka u trgovini između zemalja članica.

To tržište najveće je ekonomsko područje bez trgovinskih prepreka u svijetu. Ono obuhvaća više od 500 milijuna građana i oko 13 bilijuna eura bruto domaćeg proizvoda.

Procjenjuje se da je zahvaljujući jedinstvenom tržištu stvoreno 2,8 milijuna poslova.

poslovni-global.ba

Odgovori