PRESUDA U KORIST OBOLJELOG OD RAKA Monsanto osuđen na gotovo 290 milijuna dolara odštete zbog opasnog herbicida

Sud u San Franciscu presudio je u petak da Monsanto mora platiti gotovo 290 milijuna dolara odštete jer nije Dewaynea Johnsona, oboljelog od karcinoma, obavijestio o opasnosti svoga herbicida Roundupa, čime je američki vrtlar pobijedio agrokemijsku tvrtku u povijesnom suđenju, javlja HRT.

Porotnici su odlučili da je Monsanto djelovao “zlonamjerno” te da je njegov herbicid Roundup, kao i njegova profesionalna inačica RangerPro, “znatno” pridonio bolesti tužitelja Dewaynea Johnsona.

Sporni herbicid Roundup, Foto: Luke Sharrett/Bloomberg via Getty Images

Agrokemijski div smjesta je najavio namjeru da uloži priziv na tu odluku.

– Primio sam puno potpore od početka te afere, molitvi i energije od ljudi koje čak ni ne poznajem. Drago mi je da mogu pomoći oko problema koji je puno veći od mene. Nadam se da će ta odluka svratiti nužnu pozornost na problem – reagirao je Johnson na konferenciji za novinare.

Johnson (46) je tražio više od 400 milijuna dolara ocjenjujući kako su proizvodi Monsanta doveli do njegova karcinoma te da je multinacionalna kompanija svjesno prikrivala njihovu opasnost.

Monsanto je osuđen na 250 milijuna dolara odštete uz 39,2 milijuna dolara kompenzacijskih kamata. “Porota je u krivu”, izjavio je novinarima potpredsjednik Monsanta Scott Partridge pred sudom.

Porota je u krivu, tvrde iz Monsanta, Foto: Glassdoor.co.uk

– Izražavamo žaljenje Johnsonu i njegovoj obitelji. Današnja odluka ne mijenja činjenicu da 800 znanstvenih studija i zaključci američke agencije za zaštitu okoliša, nacionalni instituti za zdravstvo i druge regulativne instance u svijetu smatraju da glifosat ne uzrokuje rak i nije uzrokovao rak Dewaynea Johnsona – tvrdi tvrtka.

Johnson je radio kao vrtlar i podvornik u jednoj američkoj školi i prigodom održavanja okoliša često je koristio Roundup, herbicid koji sadrži glifosat.

poslovni-global.ba

Odgovori