PRIVATNI SMJEŠTAJ U SARAJEVU Bez registracije nema oglašavanja na mrežnim platformama Booking, Airbnb…

Turistička zajednica Sarajevske županije u suradnji s nadležnom inspekcijom najavljuje oštrije mjere i kontrole privatnih smještajnih kapaciteta, kako bi spriječili rad na crno i nelojalnu konkurenciju.

“Nakon analize, kao i izvještaja građana i turista, o velikom broju ilegalnih smještajnih objekata koji se oglašavaju na mrežnim agencijama-internetskim platformama (Booking, Airbnb, itd.), obaviještavamo iznajmljivače da će se akcija ponovo poduzeti, u suradnji sa svim relevantnim institucije s ciljem uvođenja smještaja u zakonske okvire i sprječavanja crnog tržišta i nelojalne konkurencije”, jasni su u iz Turističke zajednice Sarajevske županije.
 
Dalje se navodi “Neregistrirani iznajmljivači smještaja, osim što krše zakonske odredbe, šalju vrlo negativnu sliku o zemlji kao primamljivoj turističkoj destinaciji (bilo je slučajeva kada turisti rezerviraju, plaćaju, stižu na odredište koje ne postoji). Također, turisti koji su u ilegalnom smještaju ne prijavljuju se nadležnim institucijama, što sa sigurnosnog stajališta može biti prijetnja.

Zbog svih ovih pitanja Turistička zajednica ŽS-a će, zajedno s Booking, Airbnb-om i drugim agencijama na mrežnoj platformi, u suradnji s nadležnim inspekcijama, kao i drugim institucijama nadležnim za strane goste koji borave na teritoriju Bosne i Hercegovine, poduzeti akciju protiv crnog tržišta i ilegalnog rada, a oni iznajmljivači koji ne budu registrirani za rad u ugostiteljstvu bit će uklonjeni s tih platformi i protiv njih će se poduzeti zakonskui predviđeni postupci.

Da bi se zakonski mogao oglašavati na spomenutim platformama, posjednik mora imati dokaze (Odluka o ispunjavanju minimalnih tehničkih i drugih uvjeta za izdavanje objekata za kućanstvo) u skladu sa Zakonom o ugostiteljstvu („Službene novine FBiH“, br. 32/09)”.

Na linku se mogu pronaći detaljne informacije o načinu prijave i svim zakonom propisanim obvezama kao iznajmljivača smještaja.

poslovni-global.ba

Odgovori