Projektom “Lokalni integrirani razvoj” zaposleno 679 osoba u Bosni i Hercegovini

Projekt Lokalni integrirani razvoj (LIR) završen je događajem pod nazivom “Može bolje” u Sarajevu na kojem je razgovarano o mogućnostima daljnjeg razvoja u lokalnim zajednicama. Istaknuto je kako je ovaj projekt implementiran u 21 općini u Bosni i Hercegovini, među kojima je i Općina Orašje, a rezultat je bilo zapošljavanje 679 osoba.

Kroz javne radove, u sklopu projekta, bilo su uposlene 73 osobe s područja općine Orašje, a bili su potpomognuti i poljoprivredni proizvođači s dodjelom sjemenskog materijala genetski nemodificirane soje. Projekt je financirala Europska unija sa šest milijuna eura, a implementirao ga je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u prethodne tri godine.

“Sredstvima je omogućena nabavka nove opreme, otvoreno je skoro 700 novih radnih mjesta. Pomogli smo firmama da stanu na svoje noge, i ne samo to nego i da otvore nova radna mjesta za nova zaposlenja, da izvoze svoje proizvode, ali i da ih prodaju na domaćem tržištu. Pomogli smo i općinama u pogledu planiranja, utvrđivanja budžeta na puno bolji način, da se iskoriste sva neiskorištena sredstva, i ta sredstva su uložena u male infrastrukturne projekte. Pokazali smo da je važna dobra i kvalitetna uprava i na lokalnom nivou”, kazao je Khaldoun Sinno, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH.

Općinu Orašje u Sarajevu je predstavljao pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu Pero Baotić, a u panel diskusiji sudjelovao je, o temi proizvodnja genetski nemodificirane soje, Mirko Ević poljoprivrednik iz Donje Mahale.

poslovni-global.ba / Općina Orašje

Odgovori