PRVI DONOSIMO Benjamin, Vanja i Kristian, mladi poduzetnici nove generacije u BiH

Udrugu Mreža mladih poduzetnika „LUX“ sa sjedištem u Brčkom, osnovali su mladi poduzetnici 22-godišnji Benjamin Nuhanović iz Gračanice, 24-godišnji Vanja Šolaja iz Brčkog i 26-godišnji Kristian Marić iz Mostara. Trenutno okuplja više od 30 članova koji dolaze iz cijele BiH. Kako za Poslovni global, uopće prvi medij u BiH kojem se predstavljaju nakon registriranja, kažu osnivatelji udruge, njihova zajednica je jedinstvena skupina mladih sa željom unaprjeđenja i razvoja osobnih poduzeća te životne sredine u kojoj živimo.

Iz toga razloga smatramo kako smo prvi u BiH koji se udružuju na državnoj razini – kažu nam te objašnjavaju zašto su upravo Brčko izabrali za sjedište udruge:

– Brčko je već stoljećima bilo središte za trgovinu i zahvaljujući svom zemljopisnom položaju pogodno je za razvoj poduzetništva i suradnje poduzeća iz Bosne i Hercegovine sa susjednim državama, Hrvatskom i Srbijom. Brčko je od svoga nastanka utemeljeno na multietničnosti, multireligioznosti i multikulturalnosti što ga čini jedinstvenim i iz toga razloga je sjedište naše organizacije – kažu za Poslovni global Benjamin, Vanja i Kristian.

Kako ste se odlučili na osnivanje udruge?

– Nakon tri godine rada sa studentima i poslodavcima na području BiH, izgradili smo održive mreže partnera te nastavljajući se na uspješne projekte odlučili smo se za izgradnju održive zajednice mladih poduzetnika nove generacije koja će privući veći broj upravo te populacije iz BiH.

Ciljevi udruženja?

– Umrežavanje mladih poduzetnika Bosne i Hercegovine i regije, promocija društvene odgovornosti i visokih standarda etike u poslovanju, organiziranje seminara, konferencija, kreativnih radionica i tribina u suradnji s obrazovnim i gospodarskim sektorom, podizanje svijesti o poduzetništvu kod mladih, pružanje pomoći i savjeta mladim poduzetnicima prigodom pokretanja vlastitog poduzeća i stručnog usavršavanja, suradnja s istim ili sličnim organizacijama u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i promocija pozitivnih poslovnih projekata i potpora mladim poduzetnicima.

Jeste li dosad, uopće, ostvarili neke konkretne projekte? Ostvarujete li suradnju s osobama iz inozemstva, jeste li zainteresirani za EU fondove?

– Trenutno surađujemo s većim brojem organizacija na području BiH u domeni organiziranja događaja i konferencija iz oblasti poduzetništva, obrta, edukacije, obrazovanja. Također, imamo i suradnike iz drugih država Europe, gdje smo razvili mrežu poduzetnika s kojima surađujemo na međugraničnim projektima, kao što su sajmovi poduzetništva, konferencije za mlade, seminari i radionice. U suradnji s HUKI-jem (Hrvatski ured za kreativnost i inovativnost) iz Zagreba osvojili smo prestižnu nagradu Europskog parlamenta „Europski građanin“ koji je projekt „LEAP Summit“ ocijenio prvim mjestom i dao svoju punu potporu organiziranja konferencije u budućnosti i poslovnih događaja. Svi koji to žele, više mogu saznati na stranici www.leapsummit.com.

Konkretno, kako će vaše udruga pomagati mladim poduzetnicima?

– Primarni fokus stavljen na međusobnu potporu mladih poduzetnika, različita mišljenja i savjete za razne oblasti poslovanja, pristup različitim vještinama i mreži ljudi iz poduzetničkog svijeta te razvoj i širenje poslovanja kroz partnerstva s drugim mladim poduzetnicima u regiji.

S obzirom na naziv vaše udruge, moraju li u njoj isključivo biti mlade osobe i do koliko godina?

– Udruga mladih poduzetnika prima u aktivno članstvo sve poduzetnike i osobe u dobnoj skupini od 20 do 35 godina, ali nismo ograničeni u smislu kada stariji poduzetnici žele raditi i dati potporu svojim mlađim kolegama.

Savjet mladima s idejama, kako ih ostvariti, trebaju li odustati ako nemaju novac i potporu?

– Mladi su previše informirani o negativnim stvarima i problemima u državi te na taj način izostavljaju mogućnost rada na sebi. Samim time dolazimo do početnog problema da se sve veći broj mladi iseljava iz države radi određenih mogućnosti i prilike koje također mogu ostvariti i dobiti kroz poduzetništvo i rad i u samoj BiH. Savjeti za mlade su sljedeći: mogućnost rada u čitavom svijetu uz pomoć digitalizacije i IT usluga, neformalno obrazovanje za tražene oblasti učenjem putem interneta, udruživanje i potpora mladima kroz razne radionice i događaje u cijeloj državi, pomoć različitih organizacija za pokretanje poduzetničkih ideja u tzv. inkubatorima i acceleratorima koji pružaju mladima znanje, potporu i mentorstvo, sve do izlaska na tržište.

TKO SU, USTVARI, OSNIVATELJI MREŽE MLADIH PODUZETNIKA:

Benjamin Nuhanović, 22 godine, iz Gračanice:

Bavi se poslovnim savjetovanjem, poslovnim posredništvom, organiziranjem i opremanjem sajmova na području cijele BiH. Benjamin sebe, kao mladog poduzetnika, opisuje kao optimistu s ambicijama i željama unaprjeđivanja organiziranja sajmova za poduzetnike i poduzeća u regiji. Surađuje s velikim brojem raznolikih tvrtki i organizacija u BiH i u regiji te zastupa svoje partnere u međugraničnim projektima i suradnjama.
– Bosna i Hercegovina je zemlja koja ima toliko potencijala i mogućnosti za rad, ali radi različitih čimbenika taj se razvoj sputava i ne dopušta pojedincima i organizacijama potreban napredak. Potrebno je izgraditi zdravu konkurenciju s kojom bi se moglo unaprijediti poslovanje, ali i sama životna sredina u kojoj živimo – smatra Benjamin.

Vanja Šolaja, 24 godine, iz Brčkog:

Bavi se farmacijom, poslovnim savjetovanjem i poslovnim posredovanjem, a tu su i organizacija i menadžment neprofitnih organizacija. Vanja sebe, kao mladog poduzetnika, opisuje kao osobu kojoj su najveće vrline motivacija i samopouzdanje, ali i pratilje u svakodnevnom poslovanju. Radi na području cijele BiH i surađuje s većim brojem tvrtki i organizacija u regiji te zastupam svoje partnere u međugraničnim projektima i suradnjama.
– Bosnu i Hercegovinu vidim kao perspektivnu zemlju s ogromnim mogućnostima za investicije i razvoj poslovanja kroz rad s mladim poduzetnicima. Poduzetnici i investitori su izgubili povjerenje u rad s domaćim poduzećima i organizacijama te smatram kako je potrebno izgraditi održivu zajednicu mladih koja će pomoći u perspektivnom razvoju i samoodrživosti različitih segmenata industrije i tržišta – kaže Vanja.

Kristian Marić, 26 godina, iz Mostara:

Bavi se ugostiteljstvom, organiziranjem događaja i poslovnim savjetovanjem. Kristian sebe, kao mladog poduzetnika, opisuje kao ambicioznu i tvrdoglavu osobu sa željom unaprjeđivanja osobnih i poslovnih vještina poduzetnika u regiji. Trenutno surađuje s većim brojem tvrtki i organizacija u regiji i zastupa svoje partnere u međugraničnim projektima i suradnjama.
– Bosna i Hercegovina je, inače, država u razvoju koja trenutno prolazi kroz određene promjene i probleme za koje rješenje donose poduzetnici iz različitih sektora. Smatram kako je ambijent za bavljenje poduzetništvom u današnje doba najbolje moguće rješenje za mlade koji žele iskusiti sve faze poslovanja. S druge strane, poduzetništvo traži veliko odricanje u samom početku, pa je pojedincu potrebno dugo vremensko razdoblje za uspjeh na trenutnom tržištu. Upravo zbog toga velik broj mladih nakon obrazovnog ciklusa ne želi riskirati vrijeme i novac. Povodom organiziranja različitih događaja došli smo do zaključka da je mladima potrebno prezentirati sve rezultate koji se mogu postići kroz poduzetništvo i koliko je važno okružiti se i udruživati s osobama koje mogu ubrzati taj proces – objašnjava Kristian.

poslovni-global.ba

Odgovori