PRVI PUT U POVIJESTI Dvije robotske letjelice Japanske svemirske agencije uspješno sletjele na asteroid širok jedan kilometar

Dvije robotske letjelice Japanske svemirske agencije prve su u povijesti koje su uspješno sletjele na asteroid širok jedan kilometar. Ova su dva rovera na misiji koja bi mogla pružiti uvid u porijeklo Sunčevog sustava, piše Mirror.

Japanska agencija za istraživanje svemira izjavila je kako su se dva rovera Minerva-II-1 spustila iz svemirske letjelice bez posade Hayabusa 2 na asteroid Ryugu. Svemirski se brod približio asteroidu, koji se nalazi oko 275 milijuna kilometara od Zemlje, još u lipnju.

U subotu je agencija potvrdila da su roboti sigurno sletjeli, izjavivši, “Oba su robota u sjajnom stanju”.

Svemirski brod se približio asteroidu na manje od 60 metara kako bi spustio rovere, sačekao minutu, a zatim se vratio na položaj 20km iznad površine.

Voltaža rovera na solarni pogon naglo je opala kada se na Ryugu spustila noć, što je znak da se nalaze na asteroidu, rekao je glasnogovornik projekta Hayabusa Takashi Kubota.

I dok je Europska svemirska agencija još ranije spustila sonde na ledeni komet, ovo je prvi put da je svemirski brod spustio robotske rovere na površinu asteroida. Roveri se kreću ‘skakutanjem’ jer je zbog izuzetno niske gravitacije na asteroidu kotrljanje jako teško. Mogu nastaviti skakutati dokle god traju solarni paneli i energija koju oni stvaraju, izjavila je Jaxa.

Hayabusa 2 trebala bi pokušati i tri kratka slijetanja na površinu asteroida kako bi prikupila uzorke u nadi približavanja objašnjenju porijekla Solarnog sustava i života na Zemlji. Od kada je stigao do Ryugua znanstvenici traže prikladno mjesto za slijetanje na neravnu površinu, a prvi se pokušaj očekuje u listopadu.

Svemirski bi brod početkom listopada trebao spustiti i njemačko-francuskog landera po imenu Mascot koji nosi četiri uređaja za promatranje, a zatim i većeg rovera po imenu Minerva-II-” no tek sljedeće godine.

Hayabusa 2 lansirana je u prosincu 2012, a na Zemlju se treba vratiti krajem 2020. godine.

poslovni-global.ba

Odgovori