PRVO IZVJEŠĆE Najviše prijava na neželjene reakcije na lijekove iz SKB-a Mostar, 24 prijave zbog cjepiva

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine (ALMBiH), odnosno njezin Glavni ured za farmakovigilancu i materiovigilancu u Mostaru, pripremila je i objavila svoje prvo izvješće o neželjenim djelovanjima lijekova i medicinskih sredstava u Bosni i Hercegovini. Izvješće se odnosi na proteklu godinu.

Prema podacima iz navedenoga izvješća, u 2017. godini Agencija je zaprimila ukupno 283 predmeta za obrađivanje koji se mogu, kako se ističe, kategorizirati u dvije skupine: predmeti na području neželjenih djelovanja lijekova (farmakovigilancija) i neželjenih djelovanja medicinskih sredstava (materiovigilancija).

Dostavljeno je 20 prijava na neželjenu reakciju na cjepivo koje je u posjedu Zavoda za javno zdravstvo Federacije BIH, kao i četiri prijave neželjene reakcije na cjepivo dostavljene od Zavoda za javno zdravstvo Unsko-sanske županije.

– ALMBIH raduje povećanje prijavljivanja neželjenih reakcija na lijekove iz godine u godinu, pri čemu 2017. predstavlja godinu s najvećim brojem zaprimljenih neželjenih reakcija. Prijave sumnji na neželjena djelovanja prikupljene su putem spontanog prijavljivanja koje su vršili zdravstveni djelatnici, kao i nositelji dozvole za stavljanje lijeka u promet na tržište Bosne i Hercegovine (MAH), odnosno proizvođači lijekova. Tijekom 2017. liječnici (doktori medicine) su poslali 92 spontane prijave, ljekarnici (magistri farmacije) 11, a medicinski tehničari jednu prijavu. Broj prijava koje su poslali liječnici, za standarde BiH su zadovoljavajući, ali ljekarnici, kao posebna žarišna točka u procesu farmakovigilancije, trebaju preuzeti značajniju ulogu – navodi se u Izvješću.

Najviše prijava na neželjene reakcije na lijekove, njih 23, Agencija je protekle godine zaprimila od Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (23), zatim od Privatne zdravstvene ustanove Specijalistički centar „Kuća zdravlja“ Bijeljina (16), te Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske (15). Od Zdravstvene ustanove bolnice Internacionalni dijaliza centar – IDC Banja Luka zaprimljeno je 13 prijava, te te Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu njih 10).

Što se tiče ljekarni, prijave su podnijele: Javna ustanova Apoteke Sarajevo (3), Javna zdravstvena ustanova Apoteka Han Pijesak (3) te Privatna zdravstvena ustanova Crvena apoteka (2).

Domovi zdravlja većinom su bili izvor prijava neželjenih reakcija na cjepivo, a prijave su podnijeli: Dom zdravlja Zvornik (6), Velika Kladuša (3), Banja Luka (3) te Vogošća (1).

S područja RS-a lani su zaprimljene 63 prijave, a iz Federacije BiH 22 manje (41). Gledano po županijama najviše prijava je stiglo iz Hercegovačko-neretvanske (23), zatim Sarajevske (14), Unsko-sanske (3), te Tuzlanske županije (1).

Ženskog spola bilo je 58, a muškog 46 pacijenata, dok je njihova prosječna dob iznosila 38.78 godina. Od toga broja odraslih je bilo 87, starih 9, male djece 6, te po jedan adolescent i dijete.

Od prijavljenih neželjenih reakcija, njih 74, prema navedenome izvješću, nisu ispunjavale kriterij ozbiljnosti, dok se 30 reakcija može smatrati ozbiljnima. Od njih je čak polovica dovela do životne ugroženosti (15), medicinski značajnog ozbiljnog stanja (11), te bolničkog liječenja i/ili produženja bolničkog liječenja (4).

Najčešće neželjene reakcije su bile: urtikarija 20, mučnina 7, anafilaktička reakcija 7, pad krvnog tlaka 7, limfadenitis 4, tremor 4, osip, makulo-papularni 4, povraćanje 4 te slabost 4.

Prema izvješću Agencije, skupine lijekova koje su dovele do neželjenih reakcija tijekom 2017. godine su sljedeće:
– lijekovi za liječenje zloćudnih bolesti i imunomodulatori 23
– različito 22
– lijekovi za liječenje sustavnih infekcija (izuzev infekcija uzrokovanih
parazitima) 19
– lijekovi s djelovanjem na krv i krvotvorne organe 13
– lijekovi s djelovanjem na živčani sustav 9
– lijekovi s djelovanjem na srce i krvožilje 8
– lijekovi s djelovanjem na probavni sustav i mijenu tvari 6
– lijekovi s djelovanjem na sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem (izuzev
spolnih hormona) 2
– lijekovi s djelovanjem na koštano-mišićni sustav 1
– lijekovi s djelovanjem na sustav dišnih organa 1,
navedeno je, između ostaloga u izvješću Agencije.

Prvo Izvješće o neželjenim djelovanjima lijekova i medicinskih sredstava u Bosni i Hercegovini Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovin, možete u cijelosti pročitati OVDJE.

Ivana Brkić-Ćubela, poslovni-global.ba

Odgovori