PRVOKLASNI LIVANJSKI SIREVI Pomoć mljekarima da se što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda

Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i raseljenih osoba i izbjeglica Šemsudin Dedić i Edin Ramić danas su u posjetili mljekare “Puđa” i “Orman”, s ciljem potpore ovdašnjim gospodarstvenicima.

– Kada je u pitanju poljoprivreda, mljekarstvo je sigurno grana koja je u Federaciji najrazvijenija i upravo zato, s pravom, dobiva najveću potporu države – kazao je premijer Novalić nakon obilaska mljekara.

Istaknuo je kako izdvajanja još nisu na zadovoljavajućoj razini, no izrazio je nadu da će u buduće biti prigode za poljoprivrednike izdvojiti više novca.

– Javnost je svjesna da je ovaj resor, na početku mandata ove Vlade, bio opterećen ozbiljnim dugovima koje smo tek u prošloj proračunskoj godini uspjeli sanirati u potpunosti. Iz perspektive mjekarstva mislim kako je posebice bitno povećati kapitalna ulaganja i osigurati povoljne kredite za moderniziranje prerade – naveo je federalni premijer.

Naglasio je kako se mljekarima treba pomoći da se što bolje pozicioniraju na stranim tržištima brendiranjem proizvoda, jer BiH ima kvalitetne sireve i druge tradicionalne mliječne proizvode, kojima može parirati i regionalnim i euruopskim proizvodima.

Mljekare “Puđa” i “Orman”, prema riječima premijera, su svijetli primjeri toga.

Ministar Dedić je rekao kako je Hercegbosanaks županija treća u Federaciji po izdvajanjima za poljoprivredu, a da su mliječni proizvodi iz te županije prepoznati u čitavoj Bosni i Hercegovini, a i šire.

– O kakvoći našega mlijeka svjedoči nedavna odluka Europske komisije kojom je BiH stavljena na popis A i B zemalja kojima je dopušten izvoz svih vrsta mlijeka i mliječnih proizvoda u EU. Do sada je bio moguć samo izvoz proizvoda od termički obrađenog mlijeka, a od sada će se moći izvoziti i drugi proizvodi od mlijeka, kao i sirovo mlijeko – podsjetio je federalni ministar.

Ministar Dedić je istaknuo kako ovo smatra velikim uspjehom proizvođača, ali i Federacije, jer je među 11 mljekara kojima je odobren izvoz, devet s područja FBiH.

– Među njima nalazi se i mljekara ‘Puđa’. Kao što je napomenuo premijer, naše mljekarstvo zaslužuje veću potporu države s obzirom na to da se radi o uspješnoj grani poljoprivrede od koje u BiH živi više tisuća obitelji – naveo je Dedić.

Podsjetio je kako mljekara “Puđa” ima oko 140 kooperanata, dok ih “Orman” ima 20-ak.

– Mislim kako je u kotekstu izdvajanja za mljekarstvo bitno napomenuti da ne smijemo pomoć poljoprivrednicima svesti samo na poticaje, već moramo raditi na jačanju razvojne komponente i pronaći više sredstava za kapitalne investicije i modernizaciju gazdinstava – poručio je ministar Dedić.

Ministar Ramić je kazao da je područje Livna, gdje je bilo 30 posto izbjeglih, pozitivan primjer povratka.

Pohvalio je volju stanovništa za samozapošljavanje kroz poljoprivredu i stočarstvo.

– Ministarstvo će uvijek biti uz one koji se bave održivim povratkom i pomagati ih – istakao je Ramić, priopćeno je iz Vlade FBiH.

poslovni-global.ba / Foto: Vlada FBiH

Odgovori