RASPOREĐENA 44 MILIJUNA MARAKA Zahvaljujući subvencijama u tjedan dana zaposleno 9926 osoba

Prošlotjedna raspodjela subvencija za zapošljavanje u Federaciji BiH u cijelosti je ispunila očekivanja. Nažalost, dio onih koji su željeli doći do ovih sredstava nije ostvario svoje ciljeve, ali kada se u jednome tjednu zaposli skoro 10.000 ljudi, onda se može zaključiti kako je projekt i više nego uspješan. Kako su za Večernji list rekli u Zavodu za zapošljavanje Federacije BiH, po javnim pozivima za sudjelovanje u programu sufinanciranja zapošljavanja 2019. i programu sufinanciranja samozapošljavanja “Start-up” 2019. zaprimljeno je 4712 prijava kojima se potražuje zapošljavanje 9926 osoba.

-Slijedi provjera kvalificiranosti poslodavaca i nezaposlenih osoba koje su se prijavile, nakon čega će se krenuti s potpisivanjem ugovora s poslodavcima i nezaposlenim osobama koje ispunjavaju uvjete iz programa. Za ova dva javna poziva na raspolaganju je bilo 80 posto ukupnih sredstava planiranih za ove programe, tj. 44 milijuna KM (36 milijuna za program sufinanciranja zapošljavanja 2019. i 8 milijuna za program sufinanciranja samozapošljavanja “Start-up” 2019.) – navodi su u izjavi koju smo dobili od stručnog suradnika za odnose s javnosti Zavoda za zapošljavanje FBiH Harisa Čuljevića.

Poslodavci koji su dobili subvencije mogu odmah zaposliti radnike, a Zavod će im, nakon obavljenih administrativnih poslova i kasnije dostavljenih dokaza o zapošljavanju i isplati plaća i doprinosa, isplatiti sredstva koja su predviđena za subvenciju. Kao i ranijih godina, očekuje se kako će dio onih koji su dobili subvencije odustati od istih jer će se pokazati kako ne ispunjavaju zakonom predviđene odredbe kako bi mogli dobiti sredstva ili će pak odustati od zapošljavanja radnika. Sva ta sredstva će se akumulirati za idući javni poziv koji je predviđen za drugu polovinu ove godine.

-Na osnovi preostalih 20 posto sredstava, uz sredstva koja po prvom javnom pozivu neće biti utrošena (odustajanje korisnika i sl.), do kraja godine bit će objavljen još jedan krug poziva za sudjelovanje u predmetnim programima – najavio je Čuljević. Sličnu najavu je imala i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje Federacije BiH Helena Lončar prije nekoliko dana kada je otkrila kako je broj zahtjeva poslodavaca uvelike povećan u odnosu na prethodne godine.

-Da smo imali još 50 milijuna maraka na raspolaganju za ove subvencije, sve bi bilo potrošeno. Očito je kako su poslodavci prepoznali ove projekte, kako su im potrebne subvencije za otvaranje radnih mjesta i mi ćemo se u budućnosti potruditi osigurati još više sredstava za ovu namjenu – poručila je Lončar. Dodala je kako institucija koju vodi nastavlja raditi na novim programima zapošljavanja te kako je primarni cilj potrošiti cjelokupna sredstva za ovu godinu kako bi što više ljudi dobilo posao. Činjenica kako više od 50 posto radnika ostaje na svojim radnim mjestima i nakon isteka subvencija jasno govori kako poslodavci imaju potrebe za radnom snagom, ali kako im je u početku potrebna pomoć kako bi kreirali stabilna radna mjesta.

poslovni-global.ba

Odgovori