RAZVOJNI KORIDORI Autoput Sarajevo-Beograd trebao bi pokrenuti intenzivniji razvitak gospodarskih zona

Gospodarska komora Federacije BiH i Regionalno udruženje prostornih planera za istraživanje, razvoj i prekograničnu suradnju (RUPP-RIS) organizirali s Ministarstvom prometa i veza BiH, kao partnerom, Poslovni forum „Razvojni koridori i gospodarske zone od regonalnog značaja; Autoput Sarajevo-Beograd”. O istoj temi nedavno je održan poslovni forum i u Tuzli.

Cilj pripreme i realizacije navedenih poslovnih foruma je bio davanje neposrednoga doprinosa sagledavanju razvojnih mogućnosti od strane predstavnika mjerodavnih tijela entiteta BiH, županija, općina i gradova na području koridora predloženih trasa Autoputa Sarajevo-Beograd, za istočni pravac (Višegrad-Sarajevo) i Sjeveroistočni pravac (Sarajevo-Žepče-Beograd).

Poslovni forum realiziran je kroz dva panela i to, prvi Panel pod nazivom „Prometni koridori u prostornim planovima” i drugi „Gospodarska infrastruktura”.

Sudionicima se obratio predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić, ističući kako će se, tijekom rada u okviru predviđenih panela, dobiti informacije koje se tiču predloženih potencijalnih pravaca izgradnje autoputeva. Naveo je kako će, u okviru Poslovnog foruma u ime GKBiH sa RUPP-RIS, potpisati Konvenciju o prostornom planiranju, uređenju i zaštiti prostora Zapadnog Balkana i Protokol o prihvaćanju predmetne Konvencije.

Rekao je kako navedeni dokumenti trebaju biti osnov za zajedničke aktivnosti na planu intenzivnijeg razvitka pojedinih područja BiH, a posebice u pripremi i realizaciji konkretnih ulaganja od regionalnoga značaja.

Predstavnik partnera Ministarstva prometa i veza BiH je prezentirao aktivnosti Ministarstva koje se odnose na predmetnu tematiku. Prezentacije su imali i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja FBiH, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite ekologije Republike Srpske, Zavoda za planiranje razvoja Sarajevske županije, Bosansko-podrinjske županije Goražde, JP Ceste FBiH, Željeznica F BiH Željeznica RS i i Ministarstva razvoja poduzetništva i obrta FBiH. Navedeni predstavnici, svatko iz svoga resora, su iznijeli niz zanimljivih podataka i informacija. U okviru diskusije, aktivnosti u svezi s prostonim planiranjem, iznio je i predstavnik Grada Istočno Sarajevo.

Posebice je istaknuto kako se u radu Poslovnog foruma nije očekivalo opredjeljenje za konkretni pravac trase autoputa na naznačenim koridorima, jer je to predmet posebnih studija u organizaciji ulagača.

U okviru Poslovnog foruma usvojeno je predloženih pet zaključaka u kojima je, uz ostalo, navedeno i kako se očekuje da predmetni autoput bude pokretač intenzivnijeg razvitka gospodarskih (poslovnih) zona na ovom području, te se sugerira mjerodavnim tijelima i institucijama da se izradi Analiza postojećih zona i sagleda realna mogućnost razvitka ove, specifične gospodarske infrastrukture, a posebice gospodarskih zona od regionalnoga značaja, priopćili su iz GK FBiH.

poslovni-global.ba

Odgovori