REGIONALNI SPORAZUM Od 1. srpnja znatno niže cijene roaminga

Regionalni sporazum koji je potpisan 4. travnja u Beogradu, na snagu stupa 1. srpnja, čime će građani unutar šest država zapadnog Balkana imati znatno niže cijene roaminga. Još od lipnja 2017. godine za žitelje Europske unije telefonski pozivi preko granice koštaju isto koliko i u domaćem prometu.

Bh. operateri trenutno rade na konačnim detaljnim cjenovnicima, ali sigurno je da bi cijene usluga u roamingu trebale biti niže za trećinu. To je nedavno dogovoreno na Ohridu, na regionalnom sastanku posvećenom temi roaminga u zemljama zapadnog Balkana.

Prema Sporazumu, u prijelaznom razdoblju od 1. srpnja 2019. do 1. siječnja 2021. godine predviđa se da svaka dodatna naknada koja se primjenjuje za obavljanje reguliranih roming poziva unutar zapadnog Balkana ne prelazi 0,05 eura po minuti. Za SMS dodatna naknada ne bi prelazila 0,02 eura, a za iskorišteni megabajt internetskog prometa 0,015 eura. U odnosu na sadašnje cijene, to je smanjenje za skoro 80 posto, a od 1. siječnja 2021. i ovi troškovi bi nestali.

poslovni-global.ba

Odgovori