ZABRINJAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA Mikroplastika je pristuna u vodi iz plastičnih boca i u vodi iz slavine

Proizvodnja plastika neumorno raste kao i njeno onečišćenje okoliša. Velika opasnost kod tako sporo biološki razgradivog otpada se javlja zbog širenja mikroplastike (čestice manje od 5 mm).

Mikroplastika je osim mora i morskih organizama nađena i u pasti za zube, šamponima za pranje, kozmetici pa čak i u vodi iz slavine i iz plastičnih boca.

Nedavno je provedena studija novinara Orb Media sa znanstvenicima na State University of New York koji su analizirali sadržaj mikro plastike u vodi u 259 plastičnih boca (proizvođači: Nestle Pure Life, San Pellegrino, Evian, Aquafina i Dasani), kupljene na devet lokacije u devet različitih zemalja.

Rezultati su pokazali da litra vode iz boce prosječno sadrži 10,4 većih čestica mikroplastike (manjih od 100 μm) i 325 manjih mikro čestica (6,5 – 100 μm). Čak 93 % uzoraka voda sadržavalo je mikroplastiku u plastičnim bocama, a iz slavine su količine dvostruko manje.

U tijeku su istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koja bi trebala otkriti koji su sve zdravstveni rizici plastičnih boca za vodu.

Kružno gospodarstvo otpadnom plastikom je složen tehnički proces, stoga osim odvojenog prikupljanja treba organizirati cijeli proces od proizvodnje plastike do njenog recikliranja.

U Francuskoj su 2016 godine zabranili plastične vrećice, i prvi u svijetu zabranili uporabu plastičnih čaša i pribora za jelo. Primjer je i javna uprava u njemačkom gradu Hamburgu koja je u svojim institucijama zabranila korištenje plastičnih boca, šalica za kavu i druge slične ambalaže.

Oko 80 posto plastike koja završi u oceanima i morima dolazi s kopna, a Greenpeacovi izvještaji pokazali su da se u sredozemnom bazenu na svakih četiri četvorna metra može naći jedan komad plastike. Tako se sasvim izvjesno čini da će u svjetskim morima do 2050. godine biti plastike koliko su teške sve ribe, ako se nastavi s istom dinamikom onečišćavanja tog plavetnila.

poslovni-global.ba

Odgovori