SAJAM ITB U BERLINU Svjetski turizam za 2018. očekuje porast od 5 posto

ITB je najveći svjetski skup turističke i povezanih industrija, koji se ove godine održava 52. puta i to od 7. do 11. ožujka u 26 hala s više od 10 tisuća izlagača iz cijelog svijeta.

Svjetska turistička i industrija putovanja ove godine mogu očekivati daljnje poraste od oko 5 posto dolazaka stranih turista u odnosu na lanjskih ukupnih 1,32 milijarde koliko ih je putovalo svijetom, rečeno je na prvom danu svjetske turističke burze ITB u Berlinu.

Najveći sajam turizma na svijetu, mogao bi donijeti odgovore na neka goruća pitanja poput onog koji muči sve gradove koji se nalaze na itinereru velikih kruzera. Jedan popratni kongres će se baviti upravo temom kako se odnositi prema ovoj vrsti turizma koji izaziva dvojake reakcije.

Ova tema odgovara i drugoj važnoj temi sajma, luksuznom turizmu kojeg direktor ITB-a Christian Göke ističe kao „važan segment” unutar branše. Od regija posebnu težinu na ovogodišnjem sajmu imat će Arapski poluotok i Azija.

I ove godine općenito na ITB-u vlada optimizam. Broj turista bi prema procjenama trebao globalno porasti za gotovo 5 posto. Pozitivni gospodarski okvir skrbi i za to da će se povećati i broj Nijemaca koji su i inače svjetski prvaci kad je turizam u pitanju, koji se odluče odmor provesti izvan vlastita četiri zida. Nijemci će tako ove godine, kako procjenjuje Njemački putnički savez (DRV), u prosjeku na putovanju provesti 2 dana više nego prošle godine.

Njemačka i dalje ostaje turističko odredište broj jedan za Nijemce. Zato ni ne čudi činjenica da je regija-partner sajma ove godine po prvi put jedna njemačka savezna pokrajina, Mecklenburg-Vorpommern odakle dolazi i kancelarka Angela Merkel koja je i svečano otvorila 52. ITB.

poslovni-global.ba

Odgovori