SARAJEVO Međunarodna konferencija o konkurentnosti regionalnog tržišta, značaju statistike i inovacijama

Međunarodna konferencija o konkurentnosti regionalnog tržišta, značaju statistike i inovacijama, započela je danas u Sarajevu.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić izjavio je da je osnovni cilj da se na ovakvoj konferenciji izlože najinteresantnije stvari vezano za specifičnosti ovog prostora, regije, tržišta, te mogućnosti investiranja i kreiranja povoljnog poslovnog ambijenta. Posebna pozornost, dodao je, bit će posvećena ulozi i važnosti statistike, te novim izazovima pred statističkim institucijama u zemljama regije.

Konferencija je okupila predstavnike vladinih institucija, akademske zajednice, međunarodnih organizacija, poslovnog sektora i nevladinih organizacija, a s namjerom stvaranja boljeg poslovnog okruženja, razvoja tržišta i konkurentnosti kao i zajedničkog planiranja i realizacije regionalnih projekata.

Jukić je dodao da se jedna od tematskih cjelina konferencije odnosi na istraživanje, razvoj i inovacije.

– Inovacije predstvaljaju jedan od najvažnijih uslova za konkurentnost, rast i napredak. U biti se konkurentnost i svodi na konkurenciju inovacijama, što postaje sve važnije u svjetlu razvoja novih tehnologija. Namjera je kroz ovakve vidove saradnje doprinijeti razvoju statistika, poslovnog sektora, kao i da vladine organizacije, koje su suorganizatori konfrencije, nađu svoje mjesto i da u toj sinergiji postigemo ciljeve i unaprijedimo regionalnu saradnju – kazao je Jukić prije početka konferencije.

Maja Pekeč iz Državnog zavoda za statistiku Hrvatske je podsjetila da u okviru ove inicijative kao partneri već drugu godinu zaredom podržavaju organiziranje ove konferencije.

– Smatramo da je područje tržišta, investicija i statistike iznimno bitno pogotovo iz razloga što sama statistika pruža dobru osnovu za donošnje odluka u predstojećem razdoblju. Iz tog razloga bi željeli staviti poseban fokus na to koliko je bitna statistika i koliko je bitno shvatiti ono što stoji iza brojeva – naglasila je Pekeč.

Miladin Kovačević iz Republičkog zavoda za statistiku Srbije je podsjetio da je ideja foruma TIS bila da se napravi jedan regionalni forum koji bi okupio zemlje zapadnog Balkana i šire, a kako bi se pospješila suradnja na unifikaciji i standardizaciji pristupa informacijama i komunikacijama u sferi suradnje financijskih tržišta, statisitike, investicionih ulaganja, te informacija poželjnih za investitore.

– Statistika jeste preduvjet svake suradnje koja se, kako znamo, uspješno razvija – dodao je Kovačević.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je da će na panelima tijekom dvodnevne konferencije biti govora o ovim temama, a posebno o statistici čiji su pokazatelji neophodni pri donošenju svih važnih odluka.

– Naprosto, mi imamo situaciju da kod nas u zemlji službe rade odvojeno, nema dovoljno povjerenja i često dođemo u situaciju da imamo pogrešne odluke – kazao je Egrlić.

Tokom konferencije bit će govora i o različitim kretanjima kad je riječ o investicijama, vanjskotrgovinskoj razmjeni i poslovnoj klimi u BiH i drugim temama.

Međunarodnu konferenciju organizirao je Regionalni forum za tržište, investicije i statistiku – TIS.

poslovni-global.ba

Odgovori