SAVUDRIJA Plaćanjem kazni Slovenija priznala hrvatsku granicu!?

Više je slovenskih ribara iz Pirana dobilo platne naloge iz Hrvatske zbog neovlaštenog ulaska u hrvatske vode u Savudrijskoj vali, javljaju slovenski mediji. Ribar Silvano Radin kazao je da mu je na kućnu adresu stiglo šest kazni u ukupnom iznosu od 15.000 kuna, od čega se 10.000 kuna odnosi na kaznu njegovoj tvrtki, a ostalo njemu kao pravnoj osobi, javlja HRT.

Silvano Radin je za Slovensku tiskovnu agenciju STA kazao da kazne neće platiti jer je lovio u moru koje po arbitražnoj presudi pripada Sloveniji. Umjesto toga, i dalje će postupati u skladu s naputcima slovenske vlade i u vezi kazni i pravne pomoći kontaktirati odvjetnički ured Senjak, kojega je angažiralo ministarstvo za poljoprivredu, kazao je Radin.

Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je u Ljubljani nakon susreta sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić kako će Ljubljana dosljedno inzistirati na primjeni arbitražne presude. Govoreći o kaznama slovenskim ribarima, rekao je kako se Slovenija pobrinula za njihovu sigurnost.

– Ako bi Hrvatska poslala kazne, nadležne pravne institucije osigurale su im pravnu pomoć, a mi smo im osigurali financijska sredstva. Naši ribari neće osjetiti nikakav financijski teret – rekao je Miro Cerar.

poslovni-global.ba /HRT

Odgovori