Slatkovodne ribe, endemi i ugrožene biljne vrste u BiH motivi novih maraka u izdanju Hrvatske pošte Mostar

Fauna slatkovodnih riba u Bosni i Hercegovini bogata je i odlikuje se raznolikošću vrsta među kojima posebno mjesto zauzimaju endemske vrste rasprostranjene na uskom području. Hrvatska pošta Mostar na svojim markama u 2018. predstavlja četiri endemske vrste.

Neretvanska mekousna pastrva ( Salmothymus obtusirostris oxyrhynchus ) živi u rijeci Neretvi i njenim pritokama. Tijelo joj je izduženo i bočno spljošteno, tamnomaslinaste boje s tamnim mrljama, a može narasti duljine do 50 cm i težine 2 kg.

Prikanac ( Phoxinellus pseudalepidotus ) je jedinstven riblji endem koji živi samo u donjoj polovini Mostarskog blata. Prosječna veličina prikanca je 7,50 cm, a životni vijek mu je maksimalno četiri godine. Hrani se ličinkama kukaca, drugim vodenim beskralježnjacima i biljnom hranom.

Hercegovački vijun ( Cobitis herzegoviensis) također živi samo u donjoj polovini Mostarskog blata. D uguljastog je i bočno spljoštenog tijela s odvojenim malim ljuskama koje su vidljive tek pod povećalom. Ima vrlo izduženu trokutastu glavu.

Oštrulj (Aulopyge hugelii) ima tijelo bez ljuski, izduženu, usku i zašiljenu glavu. Žućkastosrebrne je boje s crnosmeđim mrljama i točkama. U leđnoj peraji se nalazi istaknuta tvrda bodlja s nazubljenim unutarnjim rubom po kome je i dobila ime.

Blagajev likovac (Daphne blagayana) endem je jugoistočne Europe i zaštićen je u većini zemalja. Raste kao puzajući grm s dobro razgranati korijenom s dlakavim izbojcima. Listovi su vazdazeleni, kožasti i sjajni s malom bodljom na vrhu. Cvjeta u travnju i svibnju, a cvjetovi su u obliku gustog cvata. Raste u svijetlim šumama, šumarcima i šikarama hercegovačkih planina Čvrsnice i Vrana iznad 1600 metara nadmorske visine. Otkriven je 1837. godine i nazvan je po slovenačkom botaničaru grofu Rihardu Blagaju.

Jesenska zasukica ( Spiranthes spiralis ) spada u kategoriju ugroženih biljnih vrsta u BiH. Iz tla izbija vitka stabljika gusto posuta svijetlim dlačicama. Gornji dio stabljike je spiralno uvijen kao i cvat koji je sastavljen od 10 do 30 sitnih, zelenkastobijelih cvjetova raspoređenih oko osi. Miris cvjetova podsjeća na miris đurđice, vanilije ili badema. Cvjeta u rujnu i listopadu. Raste na suhim do polusuhim travnjacima na brežuljkastom terenu.

poslovni-global.ba / HP Mostar

Odgovori