STANDARD&POOR’S Rejting Hrvatske isti, ali izgledi sa “stabilnih” otišli na “pozitivne”

Agencija Standard&Poor’s (S&P) zadržala je rejting Hrvatske na ‘BB+’, ali je podigla izglede sa stabilnih na pozitivne, zahvaljujući očekivanjima da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, dok će se fiskalni i pokazatelji zaduženosti i dalje poboljšavati, javlja HRT.

Pozitivni izgledi odražavaju naše očekivanje da će hrvatsko gospodarstvo nastaviti rasti, a javni dug smanjivati, pri čemu se rizici povezani s najvećom hrvatskom prehrambenom kompanijom Agrokorom postupno smanjuju nakon nagodbe s većinom kreditora, kaže se u priopćenju te agencije.

S&P procjenjuje da će ove godine hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) porasti za 2,8%, a za toliko bi trebao porasti i u idućoj godini, zahvaljujući snažnoj domaćoj potrošnji, ali i dobrim rezultatima izvoza, potaknutog još jednom snažnom turističkom sezonom. S&P je u ožujku podignuo rejting Hrvatske za jedan stupanj uz stabilne izglede, zahvaljujući daljnjem smanjenju javnog duga i poboljšanoj fiskalnoj poziciji zemlje uslijed nastavka gospodarskog oporavka.

Od tri vodeće svjetske rejting agencije, S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody’s dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody’s stabilnima.

poslovni-global.ba

Odgovori