Stanislava Borovac za Poslovni global: Hercegovini i njezinim ljepotama pokušavam se barem malo odužiti – kroz fotografiju

Tko je ustvari, u nekoliko riječi, Stanislava Borovac?

– Rođena sam u Čapljini, malom hercegovačkom gradu koji leži na četiri rijeke i poznat je po svojim zelenim površinama i prostornom uređenju. Živim u Trebižatu, naselju poznatom po istoimenoj rijeci. Diplomirani sam politolog, ali zbog prirode posla koji radim posljednjih nekoliko godina, odlučila sam se za magisterij Socijalnog rada. Zaposlena sam u jednoj američko-irskoj humanitarnoj organizaciji, koja brine o starim i nemoćnim ljudima. Obožavam svoj posao. Članica sam Hrvatskoga planinarskog društva Prenj 1933. Mostar kao i Hercegovačke gorske službe spašavanja Postaja Mostar.

Velika ste ljubiteljica prirode. Kad fotografirate, koji detalj Vas najviše privuče?

– Trenutak. To je taj detalj važan za mene, bilo da sam na planini ili na poslu. Već sam jednom rekla za sebe da imam tu sreću naći se u pravome trenutku na pravom mjestu, da ga zabilježim. Ako ga netko drugi prepozna ili stvori neki svoj vlastit,i gledajući u tu fotografiju, nitko sretniji od mene.

Članica ste i HGSS-a. Kako ste se odlučili na taj, nimalo lak, čak i opasan životni izazov?

– Ne bih to nikako nazvala životnim izazovom. Za mene je to bio poziv. Nakon što sam se aktivno krenula baviti planinarenjem, odluka da prođem obuku za HGSS bila je logična.Ja sam još uvijek početnica i članica sam tek godinu dana. Ispred mene je još puno učenja i obuka koje namjeravam proći, kako radi sebe same, tako i radi poštovanja prema samome članstvu, jer smatram da stjecanjem novih znanja i vještina pomažem, ne samo sebi, nego i osobama za kojim tragamo.

Kako spajate obiteljski život s ostalim obavezama, pa i političkim – članica ste Hrvatske republikanske stranke?

– Ja zaista ništa od toga ne smatram obavezom. Pa čak ni posao koji obavljam. Kod mene ništa nije zbog „moranja“. Imam sreću da radim posao koji volim i koji me ispunjava na dnevnoj bazi. Tako je i s drugim stvarima koje mi ispunjavaju svakodnevicu. Pa bilo da je riječ o fotografiji, planinarenju ili politici. Svi smo mi, izravno ili neizravno, u politici, htjeli mi to ili ne. Politika je ušla u moj život kad sam se s novinarstva prebacila na tada novootvoreni studij politologije na Filozofskom fakultetu u Mostaru, i ostala tu do danas.

Po Vama, najveće prirodne ljepote Hercegovine su…

– Teško je tu Nju cijepati, i za to nema potrebe. Izdvajati jednu po jednu prirodnu ljepotu iz nečega što je samo po sebi s pravom nazvano rajem je nepošteno. Moja želja je prikazati Hercegovinu živom, jer ona to jest. Pa bilo da je riječ o njezinim prirodnim ljepotama, ljudima ili motivima karakterističnim za ovaj kraj. Često nismo ni svjesni gdje živimo i izgleda da nas nekad treba podsjetiti, a fotografija je jedan od načina.

Očito je da BiH ima velik turistički potencijal. Što bi, po Vama, trebalo mijenjati da turizam konačno počne cvjetati kako je ova zemlja i zaslužila?

– Turistički potencijal ove zemlje je još uvijek nedovoljno neiskorišten. Već sam spominjala da radim za američko-irsku humanitarnu organizaciju kojoj je glavna misija u BiH dostavljanje hrane i potrepština starim i nemoćnim ljudima diljem Hercegovine. Svaki dan sam na drugom terenu. Sa mnom na teren često idu i stranci, pomognu nam dostaviti pakete i na taj način izravno vidjeti kome pomažu. Nakon dostave uvijek imam običaj stati na neko zanimljivo mjesto i pokazati im neki kutak za koji znam da ga prije nisu vidjeli. Turistički potencijal ove regije nisu samo Stari most i Kravica, ima tu još puno toga za posjetiti i doživjeti. Drago mi je vidjeti da se na tome radi intenzivnije u posljednje vrijeme raznim promocijama i projektima, pa evo i sami Mostarski sajam gospodarstva je promotor ove zemlje na jedinstven i nadasve divljenja vrijedan način.

Vaše fotografije imat će prigodu vidjeti i svi posjetitelji ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Međunarodnog mostarskog sajma gospodarstva 2017. Za čitatelje Poslovnog globala otkrijte nam barem djelić onoga što ih očekuje kroz Vašu fotografiju.

– Kao prvo, iznimna mi je čast i zadovoljstvo sudjelovati na nečem tako velikom i značajnom za ovu zemlju, kao što je Mostarski sajam gospodarstva. Tema same izložbe je „Moja Hercegovina“ i ona, kao takva, je na fotografijama. Onako kako je ja vidim i doživljavam, od njezinih prirodnih ljepota do motiva. Hercegovina nam je dala toliko toga, od planina, rijeka, povijesnih mjesta, do kulture i načina života. Kroz fotografiju joj se pokušavam barem malo odužiti.

Razgovarala: Ivana Ćubela, poslovni-global.ba

Odgovori