STRATEGIJA RURALNOGA RAZVOJA Iz EU fondova prvih 30 milijuna eura za bh. poljoprivrednike

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas strateški plan ruralnog razvoja Bosne i Hercegovine, nakon što je Vlada RS-a prije nekoliko dana dala pozitivno mišljenje ministru vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirku Šaroviću na navedeni okvirni razvojni dokument, potvrđeno je za Klix.ba u Vijeću ministara.

Ministar Šarović je odmah nakon što je dobio pozitivno mišljenje, strateški plan ruralnog razvoja uputio na usvajanje, a kako je to najavljeno, o svemu će biti obaviješteno izaslanstvi Europske komisije i nadležna tijela u Bruxellessu.

Vlada RS-a je dala pozitivno mišljenje, iako su se premijerka RS-a Željka Cvijanović i predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije žustro protivili navedenoj strategiji, tvrdeći da im nije potrebna.

Ministar Šarović očekuje da će se ovime BiH omogućiti pristup europskim fondovima za pomoć poljoprivredi i spriječiti rizik da poljoprivrednici oba entiteta ostanu bez značajne pomoći EU.

Europska komisija je u više navrata upozorila da je EU spreman pružiti potporu poljoprivrednicima, ali da će ova značajna potpora postati dostupna samo ukoliko se usvoji strateški dokument ruralnoga razvoja, u čijoj izradi su ravnopravno sudjelovali članovi vlada oba bh. entiteta.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić ranije je upozorio kako je u ovom tjednu krajnji rok na razini izvršnih tijela vlasti usvoji strategija ruralnoga razvoja, što je naposljetku i učinjeno.

Usvajanje Strategije ruralnoga razvoja bit će siguran pristup fondovima Europske unije i dobivanje, za početak, 30 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti iskorištena isključivo za ruralni razvoj.

poslovni-global.ba

Odgovori