STUPIO NA SNAGU Novi Pravilnik o vozačkim dozvolama u BiH

“Osobi koje je osposobljavanje i ispit za vozača obavljalo na vozilu s automatskim mjenjačem se u vozačkoj dozvoli, u rubrici napomena, unosi izraz ‘automatski prenos'”, navedeno je u Pravilniku o vozačkoj dozvoli, koji je objavljen u “Službenom glasniku BiH”.

Budete li se obučavali za vožnju i položili vozački ispit u vozilu s automatskim mjenjačem, za volan automobila s manualnim mjenjačem nećete smjeti sjedati.

Na prijedlog zamjenika ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saše Dalipagića, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u suradnji s nadležnim entitetskim i županijskim tijelima za unutarnje poslove i nadležnim tijelima za unutarnje poslove Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine, donijelo je Pravilnik o vozačkoj dozvoli.

Pravilnik, koji je jučer stupio na snagu, donosi još nekoliko novosti. Zakon je već propisao da vozaču B kategorije, koji taj status ima do dvije godine, četiri kaznena boda oduzimaju vozačku dozvolu, a pravilnik je sada propisao i proceduru za dobivanje nove, gdje će vozač polagat ispočetka, ali će mu se priznati ranija obuka.

Ovim pravilnikom, također, propisuju se oblik, izgled i sadržaj obrasca vozačke dozvole, postupak i način izdavanja vozačke dozvole, zamjena vozačke dozvole i strane vozačke dozvole, poništavanje vozačke dozvole, te način vođenja evidencije o vozačkim dozvolama, pojašnjavaju iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Nakon što dobijete uvjerenje da ste položili vozački ispit, imate do tri mjeseca roka da predate zahtjev za izdavanje vozačke dozvole. U novom Pravilniku o vozačkoj dozvoli postoji još jedna novost. Vozač koji iz vjerskih razloga ili po narodnim običajima nosi šešir, kapu ili maramu, može se s njima fotografirati za vozačku dozvolu, ali samo tako da karakteristike lica od početka brade do vrha čela, kao i obje ivice lica, moraju biti jasno prikazani.

Ovim pravilnikom prestaje primjena ranijeg pravilnika iz 2007., te njegovih izmjena i dopuna iz 2015. godine, a koji ovo pitanje nisu jasno definirali. “Osobe koje iz vjerskih razloga ili prema narodnim običajima nose šešir, kapu ili maramu mogu se fotografirati sa šeširom, kapom ili maramom, s tim što čelo ne smije biti prekriveno”, pisalo je u pravilniku iz 2007. godine, dok način fotografiranja vozača nije tretiran izmjenama iz 2015. godine. Novim pravilnikom propisano je i da je vozač, pri podnošenju zahtjeva za vozačku dozvolu, dužan da se ponovo fotografira ako se utvrdi da je došlo do izmjene njegovog ili njenog lika u odnosu na fotografiju koja je u evidenciji.

novi pravilnik link

poslovni-global.ba

Odgovori