SVE JE MOGUĆE Britanski znanstvenici uspjeli krvnu grupu A promijeniti u univerzalnu 0

U znanosti je sve moguće! Pokazuje to i najnoviji primjer sa Sveučilišta British Columbia, čiji su znanstvenici uspjeli promijeniti krvnu grupu davatelja – tip A u univerzalni tip =. Upravo je krvna grupa 0 ona bez koje se ne mogu zamisliti hitni bolnički slučajevi s neophodnom transfuzijom, objavio je BBC.

Revolucionaran je to pothvat, imajući u vidu kako se često, zbog žurnosti situacije, ne može brzo provjeriti krvna grupa pacijenta, tako da krvna grupa 0 mora uvijek u dovoljnim količinama postojati u zalihama.

U laboratoruijskim testiranjima korišteni su enzimi koje stvaraju crijevne bakterije, kojima su znanstvenici uspjeli, i to vrlo učinkovito, transformirati krvnu grupu A u krvnu grupu 0.

Kako su nakon, možemo slobodno reći, jednoga od revolucionarnih otkrića, pojasnili britanski znanstvenici, uz pomoć enzima iz crijevnih bakterija uspjeli su ukloniti antigene s površine crvenih krvnih stanica davatelja (eritrocita), prisutnih kod krvne grupe A, ali ne i kod krvne grupe 0.

Dalje su pojasnili kako je njihovo uklanjanje u ovom procesu izuzetno važno jer ti antigeni, ukoliko se uvedu u organizam osobe koja nema istu krvnu grupu, mogu prouzročiti smrtonosnu imunološku reakciju.

– To znači kako će imunosni sustav primatelja krvi “pomisliti” da davteljc s krvnom grupom A zapravo ima krvnu grupu 0 i neće je napasti, misleći da je strano tijelo – objašnjava se najnoviji znanstveni uspjeh.

Klinička istraživanja bi mogla početi uskoro, najavili su britanski znanstvenici.

poslovni-global.ba

Odgovori