SVIH 371 NA ZEMLJI Boeing prizemljio cijelu flotu zrakoplova 737 MAX

Američki proizvođač zrakoplova Boeing prizemljio je cijelu globalnu flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su istražitelji otkrili nove dokaze na mjestu kobne nesreće Etiopian Airlinesa. Prizemljeni su svi takvi zrakoplovi – njih 371, piše BBC. Od nesreće u Etiopiji tržišna je vrijednost američke tvrtke pala za gotovo 26 milijardi dolara.

Etiopsko izaslanstvo na čelu s predstavnicima Ureda za istraživanje nesreća isporučila je zrakoplovom uređaj za snimanje podataka o letu i uređaj za snimanje glasa u kokpitu u Pariz radi istrage, izvijestili su Ethiopian Airlines putem Twittera. Iz Boeinga pak ističu da su i dalje uvjereni u sigurnost 737 MAX zrakoplova, ali su nakon konzultacija s FAA-om i Nacionalnim odborom za sigurnost prijevoza odlučili prizemljiti letove.

Inače, Američki regulator za civilno zrakoplovstvo (FAA) privremeno je zabranio korištenje Boeingovih zrakoplova 737 MAX u zračnom prometu, navodeći kao razlog nove dokaze i ažurirane satelitske podatke. Time se i FAA pridružila brojnim zemljama svijeta koje su već zabranile korištenje tog tipa zrakoplova u zračnom prostoru.

New Yourk Times jučer je objavio članak u kojem otkriva navodne razloge pada Boeinga 737 MAX 8. U tekstu je opisana teška borba koju su dva pilota Lion Aira 737 MAX 8 prošlog listopada vodila sa zrakoplovom, koji je bio izvan kontrole. Novi automatizirani sigurnosni dio, umjesto da spriječi, tjerao je zrakoplov u poniranje. Piloti su neprestano povlačili nos zrakoplova kako bi neispravan senzor počeo raditi. Zbog nekog razloga nisu to uspjeli učiniti te je na kraju jednogodišnji Boeing strmo zaronio i pao. U toj nesreći izgubljeno je 189 života.

The Dallas Morning News objavio je informaciju da se najmanje pet pilota požalilo američkoj saveznoj vladi prošle jeseni zbog problema s autopilotom u Boeingu MAX 8 tijekom uspona nakon uzlijetanja.

Brazil je objavio da je obustavio letove Boeingom 737 MAX 8 i da se to odnosi i na kompanije koje su to prije samoinicijativno učinile. Tvrtka Gol jedina u Brazilu ima taj tip zrakoplova. Već u ponedjeljak ona je prekinula letove tim avionom. Brazilski regulator za zračni promet objavio je da je donio odluku nakon kontakata s američkom Federalnom zrakoplovnom upravom (FAA), konstruktorom zrakoplova i zrakoplovnim kompanijama.

Dva Boeinga 737 MAX srušila su se u manje od šest mjeseci u sličnim okolnostima, prvi Lion Aira u Indoneziji u listopadu, a drugi Ethiopian Airlinesa u blizini Addis Abebe u nedjelju.

Meksička civila uprava objavila je u srijedu da također privremeno obustavlja letove Boeingom 737 MAX 8 i MAX 9, kao i agencija za zračni promet u Panami.

Kolumbija je objavila da neće dopustiti Boeingu 737 MAX 8 da leti u njezinom zračnom prostoru.

Kolumbijska uprava za civilno zrakoplovstvo objavila je da nijedna kolumbijska tvrtka nema B737 MAX 8, ali da se nakon konzultacija neće dopuštati da ti modeli uđu u njezin zračni prostor.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u srijedu obustavu letova svih Boeinga 737 MAX, čime se priključio međunarodnom konsenzusu o tom novom zrakoplovu američkog konstruktora nakon dviju nesreća u manje od pola godine.

I u zemljama EU-a u utorak su obustavljene letačke operacije zrakoplovima Boeing 737 MAX 8 i MAX 9, što se odnosi i na Hrvatsku. Među državama koje su prizemljile taj tip zrakoplova su i Kina, Indonezija, Singapur te Australija.

poslovni-global.ba

Odgovori