SVJETSKI DAN HRANE Hercegovački uštipci i cicvara na markama HP Mostar

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je dvije prigodne poštanske marke u povodu Svjetskoga dana hrane koji su utemeljile zemlje članice Organizacije za prehranu i poljoprivredu – FAO. Na markama su prikazani motivi starih hercegovačkih jela – uštipaka i cicvare.

Siromašno stanovništvo Hercegovine hranilo se jelima od povrća, žita i mliječnim proizvodima, a meso je bilo vrlo rijetko na trpezi, samo za velike blagdane. Hrana je bila jednolična, ali oskudni uvjeti i siromaštvo nisu bili prepreka da se u posebnim prigodama ne pripreme i posebna jela. Niti jedna svečanost u Hercegovini nije mogla proći bez cicvare i uštipaka sa sirom iz mišine (mijeha). Bilo da se radilo o rođenju djeteta, svadbi, blagdanima…

Cicvara je specijalitet brdskih krajeva i danas je samo rijetke žene znaju napraviti. Za nju je potreban poseban sir škripavac koji se zajedno s mlijekom rastopi u dubljoj tavi. Kada smjesa postane jednolična i rastezljiva odstrani se višak tekućine, doda se maslo (maslac) i malo brašna. Gotova smjesa se brzo razvuče u tankom sloju na navlaženoj površini. Ohlađena se savija u željeni oblik, poslužuje se narezana ili se komadići trgaju rukom.

Za uštipke se zamijesi srednje gusta smjesa od brašna, soli i tople vode. U tavi se dobro zagrije maslo (maslac) na koje se velikom žlicom brzo izlijevaju uštipci. Kada lijepo porumene, prevrnu se na drugu stranu i nastavi se s pečenjem. Jedu se sa sirom i pršutom ili se preliju kiselim mlijekom s dodatkom bijelog luka i rastopljenog masla.

poslovni-global.ba / HP Mostar

Odgovori