TALIJANSKI ROBIN HOOD Dvije godine uvjetno bankaru koji je uzimao bogatima i davao siromašnima

Talijanski bankar Gilberto Baschiera izbjegao je zatvorsku kaznu nakon što je uhvaćen u izvlačenju oko milijun eura s računa bogatih klijenata koje je potom davao siromašnim ljudima, piše Daily Mail.

Tijekom globalne financijske krize 2009. godini ovaj talijanski bankar iz malog mjesta Forni di Sopra na sjeveroistoku Italije odlučio je pomoći svojim siromašnijim sugrađanima koji nisu mogli dobiti kredite od banke.

Talijanski Robin Hood, kako su ga prozvali mediji, došao je na ideju da s računa bogatih klijenata prebaci novac siromašnijim građanima kako bi mogli dobiti kredite od banke. Ako klijenti koji bi došli kod njega zatražiti kredit od banke nisu imali uvjete, Baschiera im je prebacivao novac s tuđih računa. Zauzvrat, oni bi mu obećali da će novac vratiti.

“Želio je pomoći ljudima koji nisu mogli dobiti kredite od banke”, rekao je za BBC njegov odvjetnik Roberto Mete dodajući kako je tijekom sedam godina tako izvukao skoro milijun eura.

No kako neki od njih nisu održali svoje obećanje, s vremenom je njegov poslodavac primijetio rupe u računima i Baschiera je uhvaćen u djelu.

Ovog tjedna osuđen je na dvije godine zatvora. Pošto prethodno nije počinio nikakav prijestup te se nije okoristio novcem koji je uzeo, ne mora izdržavati zakonsku kaznu, pišu mediji.

Ipak, kako je izjavio njegov odvjetnik Mete, Baschiera je ostao bez posla te će morati prodati kuću u kojoj živi kako bi vratio nastale dugove.

Baschiera je bio poznata ličnost u svom malom gradiću od tisuću stanovnika. Mnogi kojima je uzeo novac poznavali su ga otprije. Nakon što je slučaj izbio na vidjelo, nazvao je sve kojima je otuđio novac kako bi im objasnio što ga je nagnalo da to učini, rekao je za Corriere.it.

Svoje poteze nazvao je “pravdom” i pobunom protiv sustava “koji je napustio umirovljenike i mlade ljude bez sredstava”.

poslovni-global.ba

Odgovori