TKO JE SLJEDEĆI!? Trump razmatra uvođenje sankcija zbog ‘Sjevernog toka 2’

Američki predsjednik Donald Trump razmatra mogućnost uvođenja sankcija zbog ruskog projekta plinovoda “Sjeverni tok 2” i upozorio Njemačku da je zbog energenata previše ovisna od Moskve, javlja Reuters.

-Štitimo Njemačku od Rusije, koja dobiva više milijardi dolara od Berlina – rekao je Trump na konferenciji za novinare u Bijeloj kući s poljskim predsjednikom Andžejom Dudom.

Analitičari ističu da bi bilo kakve sankcije prema europskim tvrtkama koje sudjeluju u projektu izazvale negodovanje država, uključujući Njemačku, Austriju i Francusku.

Projekt “Sjeverni tok 2” za prenos plina iz Rusije ispod Baltičkog mora ka Njemačkoj udvostručio bi kapacitet postojećeg plinovoda “Sjeverni tok”. Istočnoeuropske, nordijske i zemlje Baltičkog mora smatraju da se plinovodom samo jača ovisnost Europe od ruskog plina, prenosi Slobodna Europa.

Međutim, brojni političari i energetske tvrtke iz Njemačke podržavaju “Sjeverni tok 2” jer je toj zemlji neophodan stabilan dotok plina i želi da ukine termoelektrane i nuklearne elektrane.

poslovni-global.ba

Odgovori