TKO JE U PRAVU Gavrilović: Dobio sam spor protiv RH; DORH: Hrvatska u arbitraži uspjela s 98 posto

Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu, u postupku koji su Gjuro Gavrilović i njegova tvrtka pokrenuli protiv RH, donijelo je jučer pravorijek kojim je “jednoglasno utvrdilo da je RH bespravno izvlastila imovinu tvrtke Gavrilović”, navodi se u priopćenju te petrinjske tvrtke, koje potpisuju Gjuro Gavrilović kao vlasnik i Georg Gavrilović kao član Uprave.

Gavrilović je arbitražni postupak protiv hrvatske države pred ICSID-om pokrenuo krajem 2012. godine, a radi zaštite stranog ulaganja te je tražio naknadu štete u iznosu od 198,5 milijuna eura, temeljeći svoj zahtjev na Ugovoru o zaštiti stranih ulaganja koji je Hrvatska sklopila s Austrijom.

– Arbitražno vijeće je utvrdilo da investicija Gjure Gavrilovića, koja se sastojala u kupnji pet društava iz sastava bivšeg holdinga Gavrilović tijekom stečaja, uživa pravo na zaštitu temeljem Washingtonske konvencije i ugovora o zaštiti ulaganja sklopljenog između Republike Hrvatske i Republike Austrije – kaže se u priopćenju tvrtke i samog Gjure Gavrilovića.

Također se navodi kako je “investicija učinjena u skladu s važećim zakonima, a nepravilnosti u stečaju koje je prigovorila Republika Hrvatska tijekom postupka, isključivo se mogu staviti na teret državi i njenim nadležnim tijelima, ali ne i Gjuri Gavriloviću”.

Nakon 25 godina bezuspješnog pokušaja da svoja prava zaštite pred nadležnim tijelima republike Hrvatske i svih podnesenih pritisaka, uključujući i vođenje neosnovanih kaznenih postupaka, tvrtka Gavrilović d.o.o. i Gjuro Gavrilović ovaj pravorijek doživljavaju “prvenstveno kao potvrdu svojih nastojanja da dokažu protupravnost postupanja Republike Hrvatske i njenih tijela te legitimnost izvršenog ulaganja”, ističe se u priopćenju.

DORH: Hrvatska u arbitraži s Gavrilovićem uspjela s 98 posto

Državno odvjetništvo izvijestilo je da je Arbitražno vijeće pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s preko 98 posto, odnosno da je toj tvrtki dosudilo tek 1,49 posto traženog iznosa i oko 30 posto traženih troškova postupka.

Arbitražno vijeće je pravorijekom utvrdilo da je Republika Hrvatska povrijedila čl.4. st.1. Bilateralnog ugovora o poticanju i zaštiti stranih ulaganja koji su sklopile te je temeljem toga odlučilo da je Republika Hrvatska dužna samo drugotužitelju Gavrilović d.o.o. platiti na ime naknade štete iznos od 9.699.462 kuna i 1.658.960 eura (1,49 % traženog iznosa), te na ime troškova arbitražnog postupka 2.593.642 eura i 285.288 američkih dolara, što iznosi 30 posto traženih troškova postupka tužitelja (198,5 milijuna eura), objavio je DORH.

Navode da je tom odlukom Arbitražno vijeće faktično u cijelosti odbilo tužbeni zahtjev Georga Gavrilovića te je Republika Hrvatska u ovoj arbitraži uspjela ukupno s više od 98 posto, s obzirom na to da su tužitelji ukupno tražili 198.500.000 eura na ime naknade štete te 9 milijuna eura na ime troškova postupka. Premda će odluka o daljnjim pravnim radnjama u odnosu na dio odluke u korist Gavrilovića d.o.o. biti donesena nakon što DORH izvrši analizu te odluke, već je u ovom trenutku vidljivo da je ista u tom dijelu u suprotnosti s pravom Europske unije, priopćio je DORH.

poslovni-global.ba / HRT / Hina

Odgovori