TURISTIČKI FORUM U ČITLUKU Sretan spoj tradicije – vinarska proizvodnja i narodni običaji

Danas je u Hotelu Brotnjo u Čitluku održan Turistički forum “Tradicija u funkciji turizma”, kojega je svečano otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović. Forum je organiziran u okviru 63. Dana berbe grožđa.

-Danas smo uspjeli u našem Brotnju, u našem Čitluku u našoj Hercegovini napraviti jedan ovakav iskaz opredjeljenja da sve ono što baštinimo, što jest naša tradicija ponudimo svjetskoj javnosti. Zbog toga mi je drago što su ovakvi predavači danas među nama ovdje iz Republike Hrvatske koji zajedno s nama promišljaju razvoj ovog kraja. Kada je u pitanju BiH, potencijali su ogromni. Svi vi koji predstavljate razine vlasti, osobito iz reda hrvatskog naroda, pozivam da našu pažnju usmjerimo prema pomoći, poticanju i razvoju turizma, poručio je između ostalog hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović.

Turistički forum „Tradicija u funkciji turizma“ održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, koji je na konferenciji za novinare, održanoj prije početka foruma, izrazio zadovoljstvo zbog organiziranja turističkog foruma u okviru manifestacije Dani berbe grožđa.

– Kroz ovu aktivnost obogatili smo sadržaj ove, jedne od najstarijih manifestacija u Hercegovini. Rekao bih da ovaj sretan spoj tradicije, vinogradarsko – vinarske proizvodnje i narodnih običaja uistinu čini i daje mogućnost snaženja turističke atraktivnosti i kapaciteta ovog kraja što je prepoznato u svim strateškim i operativnim planovima naše vlade i županije… Ovom prilikom želim reći da Dane berbe grožđa, kao i bezbroj drugih manifestacija, gospodarskih, kulturnih, vjerskih, športskih i drugih manifestacija i institucija, redovito potičemo, pomažemo i to ćemo činiti i ubuduće jer su one dio naše uljudbe, naše tradicije, našeg nacionalnog i kulturnog identiteta. Sukus svih ovih naših aktivnosti koje smo provodili i provodimo u ovom razdoblju i koje ćemo, ako Bog da provoditi i nakon 7. listopada ove godine, jesu kvaliteta programa, jasna vizija i uporan rad – kazao je Herceg.

Uz isticanje učinjenog, predsjednik Vlade HNŽ pozitivnim je ocijenio i današnji forum za koji je Mirjana Milićević kazala kako stavlja naglasak upravo na ono čime se Brotnjo ponosi, tradiciju uklopljenu u prirodnu baštinu.

Na forumu “Tradicija u funkciji turizma” govorili su pored prof.dr.sc. Mirjane Milićević, pročelnice smjera Turizam i zaštita okoliša i voditeljica Centra za EU integracije i projekte Sveučilišta u Mostaru, i dr.sc. Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizma Republike Hrvatske, mr.sc. Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj, gđa. Dubravka Davidović, predsjednica Hrvatske udruge za za turističke i kulturne rute “Tur Kultur”, gđa. Kristina Nuić Prka, predsjednica Zajednice Hrvatskih društava turističkih vodiča, gosp. Branimir Penava, voditelj Etno-sela „Herceg”.

Sudionici foruma iz Republike Hrvatske istaknuli su pozitivne primjere iz prakse, ali i negativne primjere koji su zabilježeni u Republici Hrvatskoj kao lideru u turizmu u jugo-istočnoj Europi, te o uspostavljanju što bolje suradnje i sinergijskom djelovanju.

poslovni-global.ba / Foto: Općina Čitluk

Odgovori