U Saudijskoj Arabiji održan prvi automobilski sajam samo za žene

Privatna saudijska kompanija je u četvrtak otvorila prvi automobilski sajam posvećen isključivo ženama, i to čak pet mjeseci prije nego li novi zakon koji dozvoljava ženama da sjednu u auto stupa na snagu. Showroom je otvoren u trgovačkom centru u lučkom gradu Jeddah, a brojne su Saudijke požurile izabrati svoj auto prije nego li “napadnu” ceste.

Povijesnim kraljevskim dekretom Saudijska Arabija proglasila je kako će žene u njihovoj zemlji smjeti voziti automobile od lipnja 2018. Ta vijest, obznanjena 26. rujna, izazvala je veliko zanimanje što ne čudi jer je tom odlukom prekinuta gotovo 40-godišnja neslužbena zabrana vožnje ženama u toj zemlji.

Saudijske žene već mjesecima slave zbog ove velike pobjede. Mnoge od njih nisu ni živjele u doba kada je Saudijska Araija dopuštala ženama da voze, ali se dobro sjećaju svih onih heroina koje su u proteklim godinama sjedale u automobil u SAudijskoj Arabiji zbog protesta, zbog čega su, jasno, završavale u problemima sa šerijatskom policijom i saudijskom vlašću.

poslovni-global.ba / Foto: REUTERS

Odgovori