UČESTALE SMRTI “Ruda mangana truje nas već 30 godina, ovdje se svaki dan umire!”

Građani mjesne zajednice Otoka 2 u Bosanskoj Otoci okupili su se na mirnome prosvjedu na željezničkom kolodvoru na kojem rudnik mangana iz Bužima već više od 30 godina kamionima dovozi rudu mangana i željeznicom je transportira do svojih kupaca, piše Večernji list.

Žitelji koji žive tik uz tu lokaciju tvrde kako je ona štetna po njihovo zdravlje, ali i po okoliš koji onečišćuje, stvara golemu prašinu i širi neugodne mirise. Ističu kako u posljednjih nekoliko godina mještani imaju velike probleme s kancerogenim tvarima uslijed kojih, kažu, svaki dan netko umire, što je zabrinjavajuće.

Zahtijevaju prekid daljnjeg dovoza rude i izmještanje njezine deponirane količine odmah. Načelniku općine Bosanska Krupa Arminu Halitoviću i okupljenim novinarima izrazili su svoje ogorčenje. Građani su svojom peticijom nadležnima već skrenuli pozornost na ovaj problem i zatražili zabranu odlaganja te izmještanje odlagališta rude mangana na, kako predlažu, željeznički kolodvor Grmuša za koji smatraju da za to ima dovoljno prostora.

– Kako se ova ruda tu odlaže već više od 30 godina, ne možemo više biti indiferentni prema ovom problemu. Ovo je urbana sredina, naseljeno mjesto, zdravstveno nas uništava. Tražimo da se ruda mangana iz Otoke deponira na neko drugo mjesto. Odavde mora otići zbog našeg zdravlja. Kada su kiše, tada je voda u našim dvorištima. Ne može se proći, ni automobilima ni pješice. Ljeti je tolika prašina da ne smijemo nikako otvoriti prozore, a da ne govorim da moje unuče iziđe u dvorište.

– Ruda mangana je otrovna i mora se odavde izmjestiti. Idemo do kraja – upozorava Suada Akmadžić, pokretačica peticije protiv odlagališta rude mangana.

Mensud Čaušević kaže kako nitko ništa nema protiv da rudnik mangana iz Bužima radi, ali smatra da se ruda ne može odlagati u samom naselju, za koju vele da je kancerogena.

– Ljeti je prašina koja se izvija nad cijelom Bosanskom Otokom. Zimi kad dođu kiše isperu ovu rudu koja prolazi kroz vodu i zemlju. Ta prljava voda odlazi u rijeku Unu koja je odavde udaljena oko 30 metara – kaže Mensud.

Svoje ogorčenje izrazio je i Suad Šertović ukazavši na svu pogubnost njezina odlaganja u samome naselju.

– Ovo su teški metali koji nam se nakupljaju u tijelu. Ovo su mikro-čestice koje nas ubijaju – kaže Suad, upozoravajući na učestale smrti.

Općinski načelnik Armin Halitović kaže kako Općina Bosanska Krupa nije nadležna riješiti ovaj problem. – Nadamo se da će Federalna inspekcija, sukladno svojim ovlastima, izaći na teren, utvrditi činjenično stanje i naložiti određene mjere kako bi riješili ovaj problem – kaže načelnik Halitović.

poslovni-global.ba / Foto:Samir Tulić / Večernji list

Odgovori