UPITNA KVALITETA Hrvatska osim domaćih, uvozi rajčice iz Španjolske, krumpir iz Egipta, dinja iz Grčke, jabuke s datumom proizvodnje od prošle godine

Dok u hrvatskim voćnjacima počinje berba ranih sorti, na policama trgovina i ove se godine prodaju uvozne jabuke. Iako je prema podacima Hrvatske gospodarske komore, u prvih pet mjeseci uvoz jabuka manji nego u istom razdoblju lani, cijene su u porastu. Ipak, uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, a domaći proizvođači upozoravaju na često upitnu kvalitetu tih proizvoda.

Na policama trgovina – rajčica iz Španjolske, krumpir iz Egipta, dinja iz Grčke. Kupci se nadaju da će barem na tržnicama pronaći domaće proizvode. No tržnice pomalo propadaju. Prodavači, s druge strane, ističu da je većini kupaca izgled bitniji od kvalitete.

Uvozna konkurencija domaćim proizvođačima jabuka ne ide na ruku. Najviše ih se uvozi iz Poljske, Mađarske i Italije, a na deklaracijama – datum proizvodnje od prošle godine.

Osim jabuke Hrvatska uvozi i velike količine rajčice čija je proizvodnja u prethodnoj godini pala na svega 25% u odnosu na 2017. Uvoz voća i povrća iz godine u godinu raste, prošle se uvezlo 25 tisuća tona više nego 2017. godine.

poslovni-global.ba / HRT

Odgovori