VIA DINARICA Veleposlanik Republike Italije u BiH posjetio špilju Vjetrenicu

Veleposlanik Republike Italije u BiH, Nj. E. Nicola Minasi, posjetio je općinu Ravno i jedan od bisera na plavoj stazi Via Dinarice, Vjetrenica, najveću i najpoznatiju špilju u Bosni i Hercegovini.

Via Dinarica je projekt koji sufinanciraju Agencija Vlade Italije za razvojnu suradnju (AICS), Agencija SAD-a za međunarodni razvoj (USAID) u BiH i Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH, a provodi se uz potporu i u partnerstvu s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Ministarstvom okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvom trgovine i turizma Republike Srpske.

Prva faza projekta Via Dinarica završena je krajem 2017. godine, a realizacija druge faze krenula je u ljeto 2018. godine i trajat će do 2021. godine. Težište druge faze projekta je na jačanju Via Dinarice kao međunarodno priznate platforme za lokalni gospodarski rast, ali i na snažnijem sudjelovanju lokalnih zajednica u njenom održavanju i razvoju. Via Dinarica će nastaviti doprinositi društveno-ekonomskom razvoju i poboljšanje životnog standarda ljudi u Bosni i Hercegovini, posebno u njenim ruralnim i udaljenim područjima. Stvorit će razvojne i ekonomske prilike za ruralna područja, doprinijeti unapređenju infrastrukture i usluga i pojačati pozitivni imidž države u cjelosti.

Veleposlanik Minasi došao je u posjet općini Ravno zajedno s predstavnicima Agencije Vlade Italije za razvojnu suradnju (AICS), Marcom Spada i Barbarom Chiarenza, i zamjenikom rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukhrobom Khoshmukhamedovim, gdje su ih dočekali predstavnici općine Ravno i Javnog poduzeća „Vjetrenica“. Veleposlanik i predstavnici AICS-a i UNDP-a u BiH imali su prigodu uživati u jednom od zaštićenih spomenika prirode, špilji Vjetrenici, u biciklističkoj vožnji starom uskotračnom prugom Ćiro, muzeju na otvorenom, kao i u razgovorima o trenutnim aktivnostima i planovima usmjerenim k razvoju turizma u općini Ravno.

Veleposlanik Minasi je, prigodom posjeta Vjetrenici, proglasio i pobjednicu Via Dinarica vikend izazova na Via Dinarica Facebook stranici, Sanju Kavaz, izabranu kao najaktivniju osobu koja je za ovaj izazov, na planinama Via Dinarice, pretrčala 72 kilometra uz ostvareni uspon od 3.100 metara i time doprinijela promociji Via Dinarice i aktivnog turizma u prirodi.

poslovni-global.ba

Odgovori