VIŠE KAZNE Od danas u Hrvatskoj stroža prometna pravila, provjera ‘statusa vozačke dozvole’ preko interneta

Od danas na snagu stupaju stroža prometna pravila s predviđenim višim kaznama koje se penju do tri prosječne plaće, te mogućnošću zapljene automobila okorjelim prometnim recidivistima.

Za 8 najtežih prekršaja – kao što su prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara na sat, vožnja u suprotnom ili zabranjenom smjeru, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, vožnja s više od 1 i pol promila alkohola ili pod utjecajem droga – kazne se povećavaju do 20 tisuća kuna.

Nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisan prijevoz djece i uporaba mobitela kažnjavat će se, umjesto s 500, s 1000 kuna.

Stupanjem na snagu strožeg Zakona o sigurnosti prometa na cestama na internetskim stranicama MUP-a može se provjeriti i stanje svih vozačkih dozvola odnosno jesu li važeće i ima li vozač negativnih bodova ili neku od izrečenih mjera, doznaje se u MUP-u.

Dozvole se mogu provjeriti putem kategorije “status vozačke dozvole” u glavnom izborniku web stranice, a bitno je znati da se ovime neće dostavljati ni jedan osobni podatak. Ovaj brz i svima dostupan način ukinut će potrebu dodatnih plaćanja upravnih pristojbi i čekanja, poručuju u MUP-u.

Podsjećaju da se izmjenama i dopunama Zakona detaljnije propisuju uvjeti zbog kojih se vozilo ne smije dati na upravljanje drugoj osobi.

Vlasnik vozila ili osoba kojoj je vozilo povjereno ne smije na upravljanje dati vozilo osobi za koju, primjerice, može ili mora znati da nema vozačku dozvolu, ima izrečenu mjeru zabrane upravljanja vozilom ili nema dozvolu za odgovarajuću kategoriju vozila.

Vozilo se ne daje na upravljanje niti osobi na kojoj je vidljiv utjecaj alkohola, lijekova ili drugih opijata ili je u tolikoj mjeri umorna ili bolesna da nije u stanju na siguran način upravljati vozilom, ističu u MUP-u.

poslovni-global.ba / HRT / Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Odgovori