VLADA HNŽ Uplaćen prvi dio subvencija za 2017. godinu u iznosu od 150.000 KM Zračnoj luci Mostar

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije uplatila je Međunarodnoj zračnoj luci Mostar prvi dio planiranih subvencija za 2017. godinu u iznosu od 150.000 maraka. Po riječima predsjednika Vlade HNŽ-a Nevenka Hercega, radi se o novcu koji će biti usmjeren na dovođenje niskotarifnih zrakoplovnih kompanija u Hercegovinu, piše Večernji list BiH.

– Ovo je prvi put da županijska Vlada subvencionira letove u mostarskoj Zračnoj luci. Prema dogovoru koji smo ranije postigli, na godišnjoj razini će subvencija iznositi 300.000 maraka. Taj iznos novca trebao bi biti dovoljan da se postigne dogovor s niskotarifnim zrakoplovnim kompanijama o letovima za Mostar. Očekujemo kako će dogovori biti realizirani tijekom ove godine te kako će Mostar i Hercegovina na ovaj način biti povezani s nekoliko europskih prijestolnica, rekao je Herceg za Večernji list.

Zračna luka Mostar trenutačno pregovora s nekoliko tvrtki čiji bi zrakoplovi u roku od nekoliko mjeseci trebali slijetati u Mostar. Prema informacijama koje se mogu dobiti, Mostar bi trebao imati minimalno jednu zračnu liniju s jednom od skandinavskih zemalja. S obzirom na to da u tim zemljama živi veliki broj osoba iz BiH, pretpostavlja se kako bi zainteresiranost za tu zračnu liniju trebala biti velika. Također, jedna zračna linija bi trebala biti uspostavljena i s jednim od njemačkih velikih gradova. Razlog je isti kao i u slučaju skandinavskih zemalja, a to je velika bh. dijaspora u toj državi. Moguće je da se redovite zračne linije uvedu za još neke europske prijestolnice, ali to je sve stvar pregovora koje će voditi mostarska Zračna luka s niskotarifnim zrakoplovnim kompanijama.

– Mostar i Hercegovina imaju ogromne turističke potencijale i mislimo kako te zračne linije imaju svijetlu budućnosti. Ove zračne koridore ne uspostavljamo samo zbog bh. dijaspore ili hodočasnika koji dolaze u Međugorje nego očekujemo i kako će gospodarstvenici imati veliku korist. Olakšana će biti komunikacija s ostatkom Europe, a korist od povećanja broja putnika bi trebali osjetiti svi, poručio je Herceg. Inače, sezona u Zračnoj luci Mostar je već počela. I ove godine u ovu zračnu luku će slijetati čarter-letovi iz Italije koji uglavnom prevoze hodočasnike koji dolaze u Međugorje, a ostao je otvoren i zračni koridor s Irskom, kao i s Bejrutom. Povezivanje Mostara s još nekoliko europskih prijestolnica u potpunosti otvara Hercegovinu prema Europi, a logika govori kako će i broj putnika biti znatno veći nego ranijih godina.

poslovni-global.ba / Foto: Zoran Ćubela

Odgovori