VOJNIĆI-VODICE-DOLE-GREDA-MIJACA Pitka voda konačno stiže i najudaljenija ljubuška mjesta, bolji život i u vrgoračkom kraju

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike u Vladi RH, simboličnim zahvatanjem betona u Podvodicama u ljubuškoj općini, označio je početak radova na izgradnji vodovodnih objekata na vodovodu Ljubuški, Niska zona, podsustav Vojnići – Vodice – Dole – Greda – Mijaca, javlja Radio Ljubuški.

– Činjenica je da ćemo u idućih godinu dana omogućiti izgradnju infrastrukture kako bi se konačno dovela voda i omogućila vodoopskrba za područje Vojnića, Dola i Grede s hercegovačke strane, a onda nakon toga i Mijaca s hrvatske strane granice. Velika je to stvar za žitelje ovoga kraja. Drago mi je da je do toga konačno došlo nakon desetljeća i nadam se da će upravo realizacija ovog projekta doprinijeti povećanju kakvoće života stanovnika kako na području Hercegovina i isto tako na području vrgoračkog kraja – rekao je, među ostalim, u prigodi početka radova ministar Ćorić.

Nazočnima se obratio i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je, među ostalim, kazao kako granica ne treba predstavljati problem i da je potrebno omogućiti razvoj infrastrukture i sjedne i s druge strane granice. Istaknuo je kako Hrvatske vode ulažu u tzv. „presječene sustave“ te da je nekad potrebno vodu uputiti iz RH u BiH, a nekad obrnutno i da Hrvatske vode upravo to i čine. Naglasio je da se nakon dovoda vode treba raditi i na pitanju odvodnje te da je veliko zanimanje RH da se razvijaju sustavi odvodnje i na području Ljubuškog i na području Čapljine jer se na taj način štite i vodocrpilišta u RH.

Ministar financija i potpredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević je kazao kako završetkom izgradnje ove dionice i još jedne dionice, gdje je u tijeku izrada projektne dokumentacije, a to je dionica prema Studencima, Ljubuški postaje prva općina u ZHŽ-u koja će imati pokrivena sva naseljena mjesta vodoopskrbnim sustavom.

– Osim vodoopskrbnog sustava, Općina Ljubuški je iznimna sredstva uložila i u rekonstrukciju prečistača te u izgradnju kanalizacijskog sustava. Svi znamo što Ljubuškom znači rijeka Trebižat i što nam znači zaštita okoliša. Posebno smo ponosni što ćemo i u ovaj naš Zabiokovski dio općine uspjeti dovesti vodu i pomoći da se ovdje vrati život – kazao je Kraljević. Zahvalio je Vladi RH i svima koji su pomogli da se ovaj projekt realizira.

Direktor JP Parkovi doo Ljubuški Vedran Markotić konkretno je govorio o samom projektu istaknuvši kako Parkovi žele i najudaljenijim mjestima općine Ljubuški dovesti pitku vodu.

Istaknuo je da je glavna i razvodna mreža vodovoda u naseljenim mjestima Vojnići, Dole, greda završena 2008. godine te da je projekt u cijelosti investicija općine Ljubuški.

Kako bi sustav mogao funkcionirati, potrebno je izgraditi vodospreme s crpnim stanicama koje su prednost ovog projekta i izgraditi kvalitetan dovodni cjevovod.

Kroz ovaj projekt je planirano izvesti četiri vodospreme i pet crpnih stanica:
– Crpna stanica Kapel Mala
– Vodosprema Podvodice s crpnim stanicama
– Vodosprema Donje Dole s crpnom stanicom
– Vodosprema Gornje Dole s crpnom stanicom i
– Vodosprema Greda s hidrofonskim postrojenjem.

Veza cjevovodima između vodosprema i crpnih stanica je potpuno izgrađena.

Ukupna duljina glavnog cjevovoda koji je pružen od Vojnića-Grede iznosi 6000 metara, a razvodna mreža iznosi oko 4000 metara, što daje ukupnu dužinu od 10. 000 metara izgrađenog vodovoda.

Iz ovog vodoopskrbnog sustava opskrbljivalo bi se oko 100 kućanstava koja nisu imala opskrbu gradskom vodom.

Potpisivanjem sporazuma o presječenim sustavima prošle godine u Ljubuškom, otvorila je se mogućnost da preko općine Ljubuški i dio Grada Vrgorca, točnije mjesto Mijaca, dobije pitku vodu koju će im isporučivati JP Parkovi Ljubuški.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je 1,500.000 KM. Hrvatske vode su u 2018. već za ovaj projekt osigurale dva milijuna kuna.

Markotić je izrazio nadu da će Hrvatske vode pomoći i u idućoj godini kako bi se projekt završio, a preostali dio sredstava, kako je rekao, osigurat će Općina Ljubuški i JP Parkovi.

Nakon svečanog označavanja početka radova, visoko izaslanstvo iz RH, u kojem su uz već spomenute ministra Ćorića i direktora Đurokovića bili i Ljubušak Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike te drugi brojni dužnosnici zajedno s ministrom Kraljevićem, direktorom Markotićem i ostalim općinskim dužnosnicima obišli su gradilišta Sportsko rekreacijskog centra Ljubuški koje se nalazi iza Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom.

poslovni-global.ba / Tekst i foto: Radio Ljubuški

Odgovori