VTK BIH Hrvatska ostaje i dalje najznačajniji trgovinski partner BiH

Hrvatska je i u 2017. zadržala prvo mjesto među državama koje su na popisu vanjskotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine sa značajnim povećanjem postotka i uvoza i izvoza u usporedbi s 2016., no u stopu je slijedi Srbija s nastojanjima da preuzme vodeće mjesto, podaci su koje je objavila Vanjskotrgovinska komora BiH.

BiH je u protekloj godini iz Hrvatske uvezla roba u vrijednosti od 2,96 milijardi konvertibilnih maraka, odnosno 1,514 milijardi eura, dok je izvoz iz BiH u Hrvatsku dosegnuo vrijednost od 1,326 miijardi KM odnosno 678 milijuna eura.

Među robama koje Hrvatska izvozi u BiH dominiraju naftna ulja te električna energija, a slijede šećer, čokolada i pivo.

BiH u Hrvatsku najviše izvozi struju te sirovi aluminij, drvo, sjedala i tkanine.

U usporedbi s 2016. uvoz iz Hrvatske u BiH povećan je 16,18 posto, a izvoz iz BiH u Hrvatsku za čak 30,38 posto.

Statistika pokazuje kako je pokrivenost bosanskohercegovačkog uvoza iz Hrvatske izvozom roba u 2017. iznosila 44,7 posto.

Drugu najveći vanjskotrgovinski partnare BiH je Srbija, s vrijednošću uvoza odnosno izvoza tek nešto manjom nego u slučaju Hrvatske, a slijede Njemačka, Italija i Slovenija.

Srbijanski je izvoz u BiH u 2017. bio vrijedan 2,5 milijardi KM, odnosno 1,3 milijarde eura, dok je BiH izvezla u Srbiju roba u vrijednosti od 1,1 milijardi KM odnosno 591 milijun eura.

poslovni-global.ba

Odgovori