ZAŠTITA ZDRAVLJA STANOVNIŠTVA Izdata preporuka za pojačani inspekcijski nadzor hrane u nastupajućem ljetnom razdoblju

Federalna uprava za inspekcijske poslove je izdala preporuku županijskim ministarstvima zdravstva, županijskim upravama za inspekcijske poslove, te županijskim i općinskim sanitarnim inspektorima da pojačaju inspekcijski nadzor.

-Razlog pojačanih inspekcijskih nadzora jeste činjenica da su trovanja hranom česta pojava u tijekom ljeta. Poznato je kako visoke temperature pogoduju bržem rastu i širenju bakterija, koje su najčešći urok trovanja hranom, a u koju dospjevaju sa zagađenih i prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora i prljave vode. Nužno je da sanitarne inspekcije, u okviru svojih ovlaštenja, poduzmu sve zakonom predviđene mjere, i po potrebi, putem ovlaštenih laboratorijskih ustanova, izvrše provjeru zdravstvene ispravnosti namirnica i vode, briseva ruku uposlenih, radne odjeće i radnih površina – priopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

-Shodno navedenom, želimo da se sinergijskim djelovanjem sanitarnih inspekcija kroz pojačane nadzore, preventivno djeluje na zaštiti zdravlja stanovništva od zaraznih bolesti, čije je sprječavanje, suzbijanje i kontrola od nemjerljivog značaja za Federaciju BiH, navode iz FUIP-a.

poslovni-global.ba

Odgovori