ZAŠTITNE MJERE Žurno reagirati na nametanje carine od 17% na uvoz bh. mlijeka i mliječnih proizvoda na Kosovo

Slijedom dostavljene informacije da je Ministartsvo ekonomije UNMIK Kosova donijelo odluku o uvođenju zaštitne mjere na uvoz mlijeka i pavlake podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, te Odluku o uvođenju zaštitnih mjera prigodom uvoza voća i povrća iz svih zemalja na teritoriju UNMIK Kosova koja je trebala stupiti na snagu jučer (18. srpnja), Vanjskotrgovinska komora BiH je žurno uputila zahtjev za reagiranje Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Iako je uvidom u statističke podatke o uvozu i izvozu BiH-UNMIK Kosovo, evidentno da BiH na tom teritoriju nema registriran izvoz svježeg voća i povrća, ostvaruje se značajan izvoz mlijeka i pavlake na tržište UNMIK Kosova. Budući da se radi o postupku koji će u velikoj mjeri ugroziti izvoz mliječne industrije Bosne i Hercegovine, traženo je što žurnije poduzimanje svih mjera kako bi se spriječilo nametanje carine od 17% na uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine na UNMIK Kosovo.

Iz Vanjskotrgovinske komopre BiH napominju da je prošle godine mliječna industrija BiH počela bilježiti znatan pomak u izvozu, te da tržište UNMIK Kosova predstavlja jedno od najznačajnijih tržišta za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH.

Prema podacima kojima raspolaže Komora, ukupan izvoz za tarife navedene u predmetnoj Odluci u 2017. godini je iznosio više od 10 milijuna KM, a u 2018. godini oko 4,7 milijuna KM, iz čega je jasno vidljivo od kolikog značaja je izvoz za BiH mliječnu industriju na ovo tržište.

U svom zahtjevu, Komora je tražila od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da, ukoliko Odluka zaista stupi na snagu, uvede recipročne mjere sukladno proizvodima koji se uvoze s UNMIK Kosova, te predložila da se posebna pozornost obrati na uvoz vode, mineralne i gazirane s dodatkom šećera, kao primjerom finalnog proizvoda koji se uvozi s tog teritorija, priopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

poslovni-global.ba

Odgovori