ŽEPČE Održan stručni skup posvećen malim poljoprivrednim proizvođačima

U organizaciji Razvojne agencije Žepče organiziran je stručni skup o temi „Klasteri – pokretači razvoja poljoprivrede na primjeru „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije.“

Skup je održan u sklopu projekta prekogranične suradnje “CompetenceNET”, a u okviru sajamske manifestacije 4. Dani maline i meda Žepče 2019.

Događaj je privukao zanimanje brojnih predstavnika općina, razvojnih institucija zadruga i udruga poljoprivrednike te samostalnih poljoprivrednih obrtnika. Cilj događaja bio je da se prenesu znanja i iskustva u organizaciji malih poljoprivrednih proizvođača kako bi postali konkurentniji i održali svoju proizvodnju u uvjetima pristupanja BiH u Svjetsku trgovinsku organizaciju i Europsku uniju.

Dobrodošlicu gostima poželio je općinski načelnik Mato Zovko, koji je na početku izrazio zadovoljstvo uspješnom realizacijom programa prekogranične suradnje između općine Žepče i Stari Jankovci u okviru zajedničkog projekta.

O temi “ Ruralne politike u BiH izazov za donositelje odluka na lokalnoj razini” govorila je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je tom prigodom naglasila važnost međusobnog uvezivanja proizvođača oko zajedničkog koncepta tzv. klastera , u okviru kojeg se može ostvariti izravna korist i održati konkurentnost na domaćem tržištu ali i pripremiti ih za dolazak drugih konkuretnijih proizvoda iz EU.

Također, prezentiran je rad Centra za hranu i bioekonomiju u općini Stari Jankovci koji je uspostavljen u okviru projekta “Poboljšanje transnacionalnog poslovnog okruženja kroz razvoj centara poslovnih kompetencija i mreža” kojeg zajedno implementiraju Razvojna agencija Žepče i partneri općina Stari Jankovci i Tovarnik iz Republike Hrvatske i Unija poslodavaca Crne Gore, a kojeg je predstavila Anita Jakovljević voditeljica projekta. O temi klastera govorili su direktor “Agroklastera” d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije Zdenko Podolar i njegov zamjenik Željko Cirba koji su prezentirali “Agroklaster doo “ koji posluje tek jednu godinu i iza sebe ima na desetke projekata koji su direktno povezani sa malim proizvođačima.

U sklopu njega osnovano je šest granskih klastera sa ukupno 150 OPG koji proizvode preko 160 artikala. Osnivači su općine Cerna, Vrbanja, Drenovci, Lovas i Stari Jankovci, te Poljoprivredni fakultet Sveučilišta u Osijeku i Zadruga za proizvodnju voća i povrća “ Vinkovačka šparoga”. Prema riječima direktora Podolara prvenstveni cilj osnivanja ovog klastera je intenziviranje primarne proizvodnje određenih poljoprivrednih kultura, osobito voća i povrća, viši stupanj prerade proizvedenih roba, povezivanje proizvođača radi zajedničkog nastupa na tržištima prodaje i nabave, potpora u izgradnji nužnih logističkih objekata i postrojenja, te u konačnici podizanje ukupne konkurentnosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u ovoj županiji.

Zamjenik direktora Željko Cirba najavio je nove projekte koji se odnosi na proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja kao I projekte izgradnje poduzetničke infrastrukture u sektoru prerade voća i povrća. U ime osnivača govorila je načelnica općine Lovas Tanja Cirba koja je istakla značajnu ulogu “Agroklastera” u zapošljavanju lokalnog stanovništva u okviru poljoprivrede čime se utiče na njihov ostanak u općinama u kojima žive , kao i u Republici Hrvatskoj.

Među zvanicama skupu su nazočile pročelnica općine Stari Jankovci Dubravka Vrselja, te Mirela Klisurić , project menadzerica u “Agroklasteru” doo Vukovarsko-srijemske županije. Očekuje se nastavak suradnje između “Agroklaster” doo Vukovarsko-srijemske županije i Razvojne agencije Žepče koji će u narednom period raditi na kreiranju zajedničkih projekata koji će biti od koristi malim proizvođačima.

poslovni-global.ba

Odgovori