ŽURNA SJEDNICA Odblokiran rad Vlade FBiH, ‘iz principa’ ni riječi o stambenim kreditima za mlade

Federalni premijer Fadil Novalić kazao je danas u Mostaru, na konferenciji za novinare nakon 107. žurne sjednice Vlade FBiH, da je danas odblokiran njezin rad.

– Spreman sam čak ponuditi da se uopće do kraja mandata ne bavimo imenovanjima, jer građanima su beznačajna pojedina imenovanja ljudi na pojedina mjesta, tako da se možemo, zaista, baviti problemima građana. Pozivam ministre i upozoravam ih da su dužni raditi i rješavati probleme građana, a ne slijediti upute šefova stranaka – kazao je federalni premijer.

Novalić se osvrnuo i na rad federalne Vlade, istaknuvši kako nije bilo razloga za blokadu njezinog rada, te kako se sada vraća blagi optimizam.

Federalni premijer je izrazio zadovoljstvo usvajanjem današnje Odluke o izmirenju neisplaćenih poticaja Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 11.500.000 KM, kao i Odlukom o prijenosu sredstava za izmirenje duga Ruskoj Federaciji za isporuku prirodnog plina u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Premijer je kazao kako na današnjoj sjednici iz “principijelnih razloga” nije razmatrana točka o transferu iz federalnog proračuna za povoljne stambene kredite mladima, niti točka dnevnog reda o zatvaranju kolektivnih centara, priopćili su iz Vlade FBiH.

U svezi s tim, još ranije je najavljeno kako će Vlada osigurati povoljne kredite mladima za stambeno zbrinjavanje, a povoljni stambeni krediti za mlade do 40 godina starosti u Federaciji BiH trebali su biti dostupni već od ovog ožujka.
Vlada Federacija BiH i Union banka u državnom vlasništvu planiraju izdvojiti za tu kreditnu liniju po 10 milijuna KM.
Za pojedini stambeni kredit moći će se dobiti do 150.000 KM, rok otplate je do 20 godina, a fiksna kamatna stopa iznosit će 2,99 posto. Mlađi od 35 godina neće morati plaćati naknadu za odobravanje kredita, dok će troškovi obrade biti naplaćeni osobama od 35 do 40 godina starosti.

poslovni-global.ba

Odgovori