AFERA TRESE BiH Zaustavljen izvoz mesa u Tursku

BiH vijesti

Od početka godine ni jedan kilogram mesa iz Bosne i Hercegovine nije izvezen u Tursku premda se vlasti u BiH pretvaraju kao da se ništa sporno ne događa oko afere koja je izbila sa zloporabama uvoza značajnih količina mesa u BiH iz EU koje su kasnije samo prepakirane i slane u Tursku s oznakom “Made in BiH”. Potvrdio je to za Večernji list BiH izvor iz Vanjskotrgovinske komore BiH koji tvrdi da se još uvijek čeka na odobrenje iz Turske da se ove godine nastavi s tim poslom.

Nema još odgovora

“Ne znam kakav će biti stav Turske, ali do sada nije stiglo nikakvo odobrenje za nastavak izvoza mesa u BiH. Ne podrazumijeva se automatski da sporazum koji smo potpisali s Turskom vrijedi i ove godine. Ranije je Turska odobrila kvotu od 15.000 tona mesa, ali naši kapaciteti ni blizu nisu takvi. Neki su se dosjetili pa su ‘muljali’ uvozeći meso koje su kasnije izvozili u Tursku”, rekao je neimenovani dužnosnik Vanjskotrgovinske komore BiH. Kada su utvrdili da se na mesnom biznisu može puno više zaraditi s uvezenim mesom, nego tražiti rijetke primjerke u BiH, krenulo se s masovnim uvozom iz inozemstva, uglavnom EU. Riječ je o mesu podrijetlom iz Poljske, Rumunjske i Nizozemske koje su u BiH uvozili po cijenama do 5 maraka, nakon čega su najbolje dijelove iskoštavali i slali u Tursku po cijeni od čak 15 eura po kilogramu, dok su ostaci korišteni za naše poznate specijalitete, uključujući ćevape i kobasice. Premda ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa odaje dojam da se ništa nije dogodilo, meso iz BiH ne ide u Tursku, čime su kažnjene kompanije koje su pošteno radile.

Izvješće SIPA-e

Istražne institucije, uključujući SIPA-u i veterinarske inspekcije u Bosni i Hercegovini predale su dio materijala te nastavljaju provoditi opsežne provjere kako bi otkrili mrežu krijumčara mesa koji su ga najprije uvozili iz zemalja EU, a zatim su ga izvozili u Tursku uz izbjegavanje plaćanja propisanih carinskih pristojbi. Tako je otkriveno 725 krivotvorenih putovnica za životinje i stotine krivotvorenih ušnih markica. Temeljem otkrivenih zloupotreba, dosad su zatvorena dva izvozna objekta. “Večernji list” prvi je otkrio aferu s malverzacijama oko izvoza mesa iz BiH u Tursku, a nedavno i objavio jednu od odluka – uputu Uprave za veterinarstvo BiH za kompaniju Bajra iz Travnika kojoj se zabranjuje izdavanje posebnih odobrenja za izvoz mesa u Tursku s obzirom na to da su inspektori u toj kompaniji utvrdili da su imali krivotvorenu dokumentaciju. Turska je vlada 2014. odobrila BiH bescarinski izvoz više tisuća tona svježeg mesa kao vrstu potpore gospodarstvu te zemlje nakon katastrofalnih poplava. Izvoznici iz BiH teško su iznevjerili povjerenje Turske. 

poslovni-global/vecernji.ba

Odgovori