AGONIJA AGROKORA Bh. dobavljačima Konzum duguje milijune!

BiH vijesti

Gospodarska komora Republike Srpske pozvala je dobavljače koncerna „Agrokor“ , koji to do sada nisu učinili, da dostave podatke o iznosu tražbina prema „Konzumu“ ili drugim „Agrokorovim“ tvrtkama kćerima u Bosni i Hercegovini, objavio je N1.

Osim ukupnih dugovanja, analizirat će se i rokovi plaćanja, te drugi podaci, kako bi se definirale prioritetne mjere i ublažile posljedice krize na domaće gospodarstvo.

Mlijeko, riba, jaja, meso… i dalje ih ima u Konzumu, baš kao i milijunskih dugovanja prema dobavljačima.

Vitaminka je jedan od poznatijih brendova u BiH. Direktor kompanije priznaje da postoje problemi u plaćanju s Konzumom, no nada se rješenju koje neće razoriti dosadašnje uspjehe na integriranju regionalnog tržišta.

“U ovom trenutku imamo tražbine, to je 20% našeg godišnjeg prometa koji je plasiran kroz taj trgovački lanac. PDV moramo platiti, iako nismo naplatili robu, ako dođe prinudna naplata, pa zatezne kazne”, rekao je Žarko Mikić direktor Vitaminke u Banjoj Luci.

I Perutnini Ptuj iz Srpca duguje se za isporučeno meso. U ovom poduzeću razmatraju kako dalje. Duguje se i Fratellu, Vitinci, Veneri, te desecima drugih. Najveća dugovanja, tvrde mljekari, ipak su prema Mlijekoproduktu, iz kojeg se za sada ne oglašavaju.

“Najviše se duguje Mlijekoproduktu. To je situacija, što kažu, kad padne atomska bomba, pa pitaju hoće li tko stradati. Pa svi ćemo stradati”, kazao je poljoprivrednik Vladimir Usorac.

Spor Konzuma s Coca-Colom krajem 2016. otkrio je veliki problem koncerna, a to su ogromna dugovanja dobavljačima i kašnjenje u isplati. Procjenjuje se da je dug prema dobavljačima samo u BiH preko 250 milijuna KM.

Većina proizvođača iz RS-a i dalje isporučuje robu Konzumu BiH iako im za tu istu robu nije plaćane od kraja prošle godine.

U Gospodarskoj komori RS odlučili su sabrati sva dugovanja domaćem gospodarstvu, te su pozvali dobavljače da im se jave.

“Pojedini neslužbeno razmišljaju o zaustavljanju isporuke roba, različiti su stavovi, ali mi zato želimo zauzeti jedinstven stav i s Vladom RS-a i na razini BIH nađu najbolja rješenja, kako naši proizvođači ne ni bili oštećeni na kraju, i naplatili potraživanja prema svim tvrtkama koje pripadaju Agrokoru”, kazao je Vladimir Blagojević iz GK RS-a.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH završilo je pregled iznošenja novca hrvatskog koncerna iz BiH.

Ministar Mirko Šarović kaže da nije pronađeno ništa dramatično. Posljedica će biti, a brige već ima.

“To je briga, za radna mjesta, za uplate poreza, uspješno poslovanje bh. kompanija”, izjavio je Šarović.

Slovenski Tuš je u trenutku bankrota dugovao 20 milijuna domaćim dobavljačima. No, Tuš je u odnosu na Konzum, imao i mnogo manje prihoda i imovine. Koliko je velik problem na sceni, govori podatak da Agrokor duguje više nego što je ukupan dug države Bosne i Hercegovine – koji je oko 6 milijardi eura.

poslovni-global.ba / Snežana Mitrović / N1

Odgovori