AKO ŽELITE PUTOVATI EK priprema prijedlog za uvođenje naplate za ulazak u EU

Svijet vijesti

Europska komisija priprema prijedlog za uspostavu sustava za informiranje i odobravanje putovanja (ETIAS), kojim bi se uvela obveza za građane zemalja koje ne trebaju vize za ulazak u EU da unaprijed najave svoje putovanje i plate naknadu.

Riječ je o sličnom sustavu koji imaju Sjedinjene Države, prema kojem se svi koji ulaze u tu zemlju, a ne trebaju vize, moraju preko interneta unaprijed registrirati najmanje 72 sata prije ulaska i platiti naknadu.

Ta se registracija mora napraviti samo jednom i onda važi za veći broj putovanja, te ubrzava preglede na graničnim prelazima. Prema izvorima Komisije, takav bi prijedlog trebao biti objavljen u studenome.

Taj sustav predviđa da se prije putovanja svatko registrira unoseći osobne podatke, broj putovnice, odredište itd. Pristup tako prikupljenim podacima imale bi službe svih zemalja članica. Smatra se bi se na taj način uvelike povećala sigurnost jer bi se unaprijed mogle provjeriti imaju li najavljeni putnici kriminilni dosje. Registracija se traži samo jednom za određeno vremensko razdoblje i vrijedi za nekoliko putovanja. Osim toga, nije zanemariv ni financijski učinak. Amerikanci naplaćuju ulazak 14 dolara, što im godišnje donosi skoro 200 milijuna dolara.

Sličan europski sustav mogao bi u proračun EU-a donijeti puno više s obzirom da je Europa najveća turistička destinacija u svijetu. Prema Svjetskoj turističkoj organizaciji, 2015. Europsku uniju je posjetilo 602 milijuna turista, a ukupni broj turista u svijetu te je godine bio 1,2 milijarde.

poslovni-global.ba

Odgovori