ALARMANTNO Veliki trgovački lanci u BiH prodaju pokvareno meso! Prijeti opasnost od sepse i meningitisa!

BiH vijesti

Prema podacima o laboratorijskim analizama hrane koje su Agenciji za sigurnost hrane BiH dostavili laboratoriji za kontrolu hrane, u BiH su u 2015. mikrobiološke analize urađene na 10.716 uzoraka mesa i mesnih proizvoda, pri čemu je bilo 145 uzoraka s nezadovoljavajućim rezultatima (1,35%), navodi se u priopćenju Agencije, a prenosi Večernji list BiH.

Opasne bakterije

Prema do sada prikupljenim i obrađenim rezultatima, u 2016. su u skupini hrane “meso i proizvodi od mesa stoke, peradi i divljači” uzeta 11.933 uzorka, od čega je bilo 80 uzoraka (0,67%) s nezadovoljavajućim rezultatima. Javnost je nedavno šokiralo istraživanje koje je proveo Avaz u suradnji s Veterinarskim zavodom u Bihaću o ispravnosti mesa u velikim tržnim centrima u Sarajevu, Travniku i Bihaću, a koje je pokazalo alarmantne podatke. Naime, u rezultatima usitnjenoga mesa, ćevapa, bataka i hrenovki koji su kupljeni u renomiranom tržnom lancu u središtu Sarajeva, navedeno je da su – pokvareni! U ovim proizvodima pronađene su nedopuštene količine aerobnih mezofilnih bakterija koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa. Na “provjerenom mesu” nakupile su se i opasne bakterije stafilokoki, koje, ako se unesu u organizam, mogu biti uzročnik meningitisa, ali i sepse.

Zakonski propisi

Zabrinjava i to što je za stafilokokno trovanje hranom karakteristično da se simptomi javljaju u roku od samo jednog ili dva sata. U ovim mesnim proizvodima pronađene su i druge opasne bakterije, poput Escherichije coli koja može izazvati teška oboljenja probavnog sustava. S obzirom na to da je trenutačno aktualna tema vezana uz zdravstvenu ispravnosti i kvalitetu mesa, iz Agencije su željeli ukratko objasniti da su u BiH, uz horizontalne propise kojima su propisani higijena, mikrobiološki kriteriji, službene kontrole, maksimalno dopuštene količine određenih kontaminanata, upotreba aditiva, informiranje potrošača, kroz propis definirani i osnovni uvjeti za usitnjeno meso, poluproizvode i proizvode od mesa u proizvodnji i prometu u pogledu naziva, definicije, proizvođačke specifikacije, sastava, senzornih svojstava, vrste, količine sirovina i drugih tvari koje se koriste, te uzorkovanja i analitičkih metoda radi kontrole kvalitete i zdravstvene ispravnosti ovih proizvoda. Kao što je poznato, hrana je vrlo osjetljiv, piše Večernji list BiH.

poslovni-global.ba / Večenji list

Odgovori