ANALIZA NA BH. TRŽIŠTU Gumene dude za bočice i dude varalice bez opasnih toksina!

BiH vijesti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i mjerodavne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta BiH su provele zajednički projekt nadzora nad primjenom Pravilnika o otpuštanju N-nitrozamina i prekursora N-nitrozamina, tvari iz elastomernih ili gumenih duda za bočice i duda varalica („Službeni glasnik BiH“, broj 42/10).

Cilj projekta je bio utvrditi otpuštaju li dude varalice koje se stavljaju na tržište Bosne i Hercegovine, N-nitrozamine i prekusore N-nitrozamina u količini većoj od propisane. N-nitrozamini i prekursori N-nitrozamina (tvari koje se mogu transformisati u N-nitrozamine) mogu ugroziti zdravlje ljudi zbog svoje toksičnosti, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

Prema Pravilniku o otpuštanju N-nitrozamina i prekursora N-nitrozamina, migracija tvari iz elastomernih ili gumenih duda za bočice i duda varalica ne smije prelaziti sljedeća ograničenja:

– 0,01 mg ukupnih N-nitrozamina otpuštenih/kg (s dijelova duda za bočice ili duda varalica izrađenih od elastomera ili gume)

– 0,1 mg ukupnih prekursora N-nitrozamina /kg (s dijelova duda za bočice ili duda varalica izrađenih od elastomera ili gume).

Tijkeom provedbe projekta, s tržišta Bosne i Hercegovine, je uzeto 7 uzoraka duda različitih robnih marki za koje je izvršena laboratorijska analiza. Laboratorijskom analizom je utvrđeno da svih 7 uzoraka duda odgovaraju propisanim vrijednostima iz navedenog Pravilnika. Također, tijekom projekta nadzora duda  na otpuštanje N-nitrozamina i prekursora N-nitrozamina u 2011. godini svi ispitani uzorci duda su odgovarali propisanim vrijednostima, objavili su iz Agencije.

poslovni-global.ba

Odgovori