Analiza: U obući na bh. tržištu nema opasne tvari DMF

BiH vijesti

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine i mjerodavne inspekcije entiteta i Brčko Distrikta BiH su provele zajednički projekt nadzora obuće, objavila je Agencija.

Osnovni cilj projekta je bio utvrditi sadrži li obuća, koja se nalazi na tržištu Bosne i Hercegovine, biocid dimetilfumarat. Prema Odluci o zabrani stavljanja na tržište potrošačkih proizvoda koji sadrže biocid dimetilfumarat („Službeni glasnik BiH“, broj 03/10) zabranjeno je stavljanje na tržište ili činjenje dostupnim na tržištu Bosne i Hercegovine proizvoda koji sadrže biocid dimetilfumarat. Proizvod koji sadrži DMF je svaki proizvod ili dio proizvoda, koji dolazi u kontakt s kožom potrošača, ukoliko je:

  • postojanje DMF-a deklarirano, npr. na jednoj ili više vrećica, ili
  • koncentracija DMF-a veća od 0,1 mg/kg mase proizvoda ili dijela proizvoda.

Tijekom provedbe projekta, s tržišta Bosne i Hercegovine, je uzeto 20 uzoraka obuće različitih robnih marki za laboratorijsku analizu. Laboratorijska analiza nije pokazala prisutnost dimetilfumarata u uzorcima obuće. Također, tijekom projekta nadzora obuće na sadržaj dimetilfumarata u 2011. godini nije utvrđena prisutnost ovog biocida u obući na tržištu Bosne i Hercegovine.

poslovni-global.ba

Odgovori