Apel ravnatelja domova zdravlja iz HNŽ-a, teško i neodrživo stanje

BiH vijesti

Ravnatelji domova zdravlja iz HNŽ-a uputili su Apel za očuvanje primarne zdravstvene zaštite, kojim žele ukazati na teško i neodrživo stanje s kojim se suočavaju.

Apel su kao i više puta ranije adresirali Federalnom ministarstvu zdravstva, Vladi HNŽ, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, Skupštini HNŽ kao i svim gradovima, gradonačelnicima i načelnicima u ovoj županiji.

Navode kako su u više navrata tražili razrješenja vezana za nedostajuća financijska sredstva u svim domovima zdravlja u ovoj županiji te da do današnjeg dana stabilno financiranje domova zdravlja nije riješeno.

“U posljednjih godinu i pol, od kada se organizirano sastajemo i razgovaramo o problemima koji tište domove zdravlja, nitko od nadležnih nije nas primio da nas sasluša, iako smo to tražili. Obećanja da će se održati sjednica Skupštine na temu primarne zdravstvene zaštite nikada nije održana, a koliko imamo saznanja nije niti planirana”.

Problemi s financiranjem počeli su potpisivanjem posljednjih kolektivnih ugovora, a kulminirali su zadnjih godinu i pol poskupljenjima u nabavci sanitetskog materijala, lijekova, goriva i električne energije kao i drugih materijalnih troškova.

“Navedeno povećanje troškova poslovanja nisu pratila i povećanja financiranja. U tome razdoblju Vlada naše županije se uključila s povećanjem tranša domovima zdravlja, kao i pojedine općine i gradovi, ali navedeni iznosi nisu dovoljni da se izmire sve obaveze koje su preuzete u tome razdoblju. Potpuno ignoriranje u povećanju godišnjih ugovora zdravstvenim ustanovama bilo je od Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ, iako je zakonska obaveza usklađivanje vrijednosti boda pri raspodjeli sredstava da bude sukladno povećanju sredstava u fondu. Samo u posljednjih 5 godina sredstva prikupljena u fondu uvećana su za skoro 50 posto a godišnji ugovori koji se potpisuju s domovima zdravlja su nepromijenjeni”, navodi se u apelu.

Ističu kako u prošloj 2022. godini, pri rebalansu proračuna ZZO HNŽ, domovi zdravlja nisu uopće bili uključeni uz pisano obećanje da će pri rebalansu nakon završnog računa u ožujku 2023. godine sav višak sredstava biti usmjeren domovima zdravlja.

“Navedena sredstva 3.000.000 KM nikada nisu došla domovima zdravlja. U prosincu 2022. godine Vlada HNŽ je intervenirala te je odobrila jednokratno pomoć domovima zdravlja kako bismo mogli barem premostiti jedno razdoblje. U međuvremenu, kada u Vladi nemamo uopće ministra zdravstva, kada se najavljuju štrajkovi radnika u zdravstvu pa i liječnika, dolazimo u situaciju da smo uzimanjem predujmova od ZZO HNŽ za prethodne mjesece potpuno potrošili sredstva i nismo u stanju isplatiti plaće i prispjele račune dva mjeseca prije kraja godine. U skladu sa svim gore navedenim zahtijevamo da usluge primarne zdravstvene zaštite – po ugovoru na poziciji 613941. iznose najmanje 40.904.800 KM, što je uvećanje za 6 milijuna u odnosu na potpisane ugovore za 2023.godini”, stoji u apelu.

Ravnatelji domova zdravlja dalje zahtijevaju da pri izradi financijskog plana ZZO HNŽ za 2024. godinu, sredstva planirana za domove zdravlja ne budu manja od 40.254.766 KM, što je za 6.000.000 KM više nego je planirano za 2023. godinu.

“Navedena sredstva koja su neophodna da bi primarna zdravstvena zaštita i hitna pomoć mogla funkcionirati, ako ne dođe do novih povećanja troškova za plaće i materijalnih troškova koji se mogu dogoditi potpisivanjem novih kolektivnih ugovora sa zdravstvenim djelatnicima kao i povećanim inflacijskim poskupljenjima”.

Dodaju kako su navedeni zahtjevi su minimum kako bi domovi zdravlja mogli funkcionirati, te ako ne budu ispunjeni, neće moći potpisati ugovore sa ZZO HNŽ za 2024. godinu, a samim tim niti pružati osiguranicima usluge zdravstvene zaštite od 1.siječnja 2024. godine.

O problemu financiranja domova zdravlja u HNŽ bit će govora i na današnjoj sjednici skupštine ove županije. Naime, Tomislav Martinović i Džafer Alić, ispred Skupštine HNŽ održali su uoči sjednice sastanak s predstavnicima Domova zdravlja.

“Naša obveza je da učinimo sve da zdravstveni sustav HNŽ-a funkcionira kako je naložio ustav i zakoni i da financijski gledano ima mogućnost i sredstava kako bi odgovorio na sve izazove koji se postavljaju pred zdravstvene ustanove u HNŽ”, istakao je Martinović na početku sjednice.

poslovni-global.ba

Odgovori