AUSTRIJA Traže se kuhari i konobari iz BiH, plaća do 1800 eura

Turizam vijesti

Ugostitelji iz Austrije sve teže nalaze kuhare i konobare, iako im je turizam poznat širom svijeta po gostoprimstvu i odličnoj kuhinji,upozorava predstavnica sektora za turizam u Privrednoj komori Austrije Petra Noker-Schwarzerbacher zahtjevajući da se ova dva zanimanja uvrste među kadrovima koji nedostaju Austriji kako bi se dovela radna snaga iz zemalja izvan EU, kao što su Bosna i Hercegovina ili Srbija.

Ona je, u razgovoru s novinarima, priznala da je posao kuhara i konobara vrlo stresan, ali i dodala da cijena određuje u današnjici suradnike.

Plaćanje samo na osnovu kolektivnog ugovora, prema njenim riječima, zbog nedostatka radne snage, sebi ne može više priuštiti niti jedan ugostiteljski objekat.

Šef kuhinje u prosjeku zarađuje neto između 2.500 do 3.000 eura mjesečno, takozvani “su-šef” oko 2.000, a kuhar 1.600 do 1.800 eura, prenijela je Noker-Schwarzerbacher, koja i sama vodi hotel, javlja Tanjug.

Širom Europe se aktualno traži 433.575 kuhara, a na cjelokupno njemačkom govornom području oko 208.000, širom Austrije 14.367, dodala je ona.

– Austrija sama sebi puca u koljeno ako u ovoj oblasti bude dalje štitila svoje tržište rada – rekao je Aleksander Rauner referent u Gospodarskoj komori.

On je kazao da ova gospodarska grana želi dobiti mogućnost da zaposli kuhare iz takozvanih trećih država, kao što su Srbija ili Bosna i Hercegovina.

Inače, prema podacima Gospodarske komore, trenutno ima oko 49.000 ugostiteljskih objekata i 16.000 hotela, prenosi Avaz.

– Jasno je da nedostaje stručna radna snaga i zato želimo da se kuhar uvrsti u listu nedostajućih profila na tržištu rada – apelirala je Nocher-Schwarzenbacher ukazujući da brojni ugostitelji, pre svega na zapadu zemlje, imaju problema s popunjavanjem broja zaposlenih na početku sezone.

Proteklih godina su austrijski ugostitelji brojna radna mjesta u servisu i kuhinji dobro popunjavali radnicima iz Njemačke, ali obzirom da se njemačko tržište rada oporavilo sve je manje Nijemaca koji dolaze raditi u Austriji.

U zapadnim pokrajinama, kako je ukazala, mnogo je teže naći kuhara, nego na istoku Austrije.

Tako u Beču postoji daleko veći broj kuhara koji su na raspolaganju nego u Tirolu.

Ako bi se kuhari unijeli u listu nedostajućih profila radnici iz takozvanih trećih država mogli bi dobiti “crveno-bijelo-crvenu kartu”, kojom bi se mogli doseliti i zaposliti kod određenog poslodavca.

poslovni-global.ba

Odgovori