Autoceste: Od Mostara do Konjica za 15 minuta, gradnja dionice Počitelj-Međugorje

BiH vijesti

Ove godine očekuje se početak radova na izgradnji novih 30 km autoceste u Federaciji BiH, a radi se o dionicama Počitelj – Međugorje, LOT 2 Zenica jug – Zenica sjever, Drivuša – Klopče, Počitelj – Buna i LOT 3 Zenica jug – Zenica sjever, piše Večernji list BiH.

Brza cesta

– Počet ćemo s izgradnjom mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na koridoru Vc. Njegova dužina će biti 945 metara i maksimalna visina iznad tla 100 metara, s monolitnim stupovima te rasponskom konstrukcijom među stupovima od 147 metara, izjavio je nedavno za medije Jasmin Bučo, v. d. direktora JP Autoceste Federacije BiH. Naglasio je i da će u ovoj godini biti završene aktivnosti na prijedlogu modela izgradnje brze ceste od Lašve do Travnika, koja je na novoj osnovnoj europskoj prometnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije. Bučo je istaknuo da je izgradnja koridora Vc vrlo zahtjevan i ekonomski opravdan projekt te da imaju otvorena pitanja vezana uz položaj trase, prostorni plan, eksproprijaciju, tehničke specifikacije, itd. On je, također, kazao kako je ovo poduzeće iscrpilo kreditne resurse.

Pojasnio je da se JP Autoceste Federacije BiH nalazi u težoj financijskoj situaciji nego prije tri ili četiri godine jer je završen investicijski ciklus koji je rezultirao izgradnjom 49 kilometara autoceste. Govoreći dalje o radovima u Hercegovini, Bučo ističe kako je dionica Konjic – Mostar izrazito zahtjevna i nema mogućnosti da se financira klasičnim zaduživanjem kod međunarodnih financijskih institucija. No, JP Autoceste su predložile novu trasu ove dionice koja bi, umjesto oko milijardu eura, koštala oko 400 milijuna eura. Bučo je za TV1 pojasnio da bi dionica išla dolinom Bijele, a glavni objekt bio bi tunel kroz planinu Prenj u dužini od 10 kilometara. Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je načelno prihvatila ovaj prijedlog i usvojila idejni projekt, a Autoceste su uradile i druge potrebne studije. Kada bi se završila ova dionica, put od Konjica do Mostara, umjesto sat vremena, trajao bi faktički samo 15 minuta. “Put bismo skratili na 22 km, ako vozite 130 km/sat, onda izračunajte sami”, rekao je Bučo. Ova dionica bi mogla biti završena do 2020., ali je osnovni uvjet povećanje trošarina na gorivo.

Trošarine na gorivo

– Kada smo radili prve studije izvedivosti 2004., vidjeli smo da je otprilike potrebno negdje oko 30 feninga po litri goriva da bismo završili kompletnu autocestu. U BiH trenutačno trošarina na gorivo iznosi 10 feninga i kada je ustanovljena, nije bilo potrebe za povećanjem budući da je kapacitet realizacije projekata bio nizak. Sada, kada je taj kreditni kapacitet s 10 feninga iscrpljen, naravno da moramo ići s povećanjem na 20 feninga. To je jedini način da bi bio održan nastavak izgradnje, naveo je ranije Bučo. Cijela autocesta prema Jadranu, kako navodi Bučo, mogla bi biti gotova do 2020. uz dva prekida. Naime, dionica Tarčin – Konjic sada nije prioritetna te je prilično skupa, kao i dionica Mostar jug – Mostar sjever.

poslovni-global.ba/vecernji.ba

 

Odgovori