BAYER Ponuda za preuzimanje Monsanta veća od 42 milijarde dolara

Poljoprivreda vijesti

Njemačka farmaceutska kompanija Bayer pristupila je kompaniji Monsanto i iskazala interes za preuzimanje kojim bi se spojila dva najveća svjetska dobavljača sjemena i pesticida.

Ukoliko dođe do dogovora, vrijednost preuzimanja mogla bi biti veća od 42 milijarde dolara, koliko trenutačno iznosi tržišna vrijednost Monsanta. Povezana kompanija godišnje bi ostvarivala 67 milijardi dolara prihoda od prodaje i bila bi najveća svjetska kompanija za proizvodnju sjemena i kemikalija.

Spajanje s kompanijom iz St. Louisa, najvećim svjetski proizvođačem sjemena po prodaji, gurnulo bi Bayer više u poljoprivredni sektor, koji trenutno čini oko 22 posto poslovanja njemačke tvrtke.

Monsanto prodaje sjemenje i herbicide u vrijednosti 15 milijardi dolara, što znači da bi poljoprivreda mogla činiti oko 40 posto poslovanja u zajedničkoj kompaniji, a ostatak bi činili farmaceutski i zdravstveni proizvodi. Monsanto je u svibnju snizio prognozu dobiti za ovu godinu i najavio otpuštanje oko 16 posto zaposlenika.

poslovni-global.ba

Odgovori