BEVANDA Nadam se ulasku u 2017. godinu s usvojenim proračunom

BiH vijesti

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izrazio je nadu da će proračun institucija BiH za 2017. godinu biti usvojen do Nove godine, jer je „dosta vremena ostalo“.

– Mislim da je ovo u našoj poslijeratnoj povijesti prvi put da u tijeku jedanaestog mjeseca na parlamentu razmatramo proračun. Sjećate se nedavnih vremena kad se gotovo godinu i pol dana radilo na privremenom financiranju – izjavio je Bevanda novinarima tokom zasjedanja Predstavničkog doma državnog parlamenta koji razmatra Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2017. godinu.

Mi smo, dodao je, do kraja ispoštovali proračunski kalendar. Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija, usvojilo proračun 4. studenog, uputilo ga Predsjedništvu BiH, a Predsjedništvo ga je uputilo 15. studenog u parlament BiH.

Napomenuo je da je ovo prvo čitanje nakon kojeg slijede amandmani.

Izrazio je nadu da će preloženi proračun u drugom čitanju biti razmatran do polovice prosinca i „da ćemo ući kao jedna od normalnih država u iduću godinu s usvojenim proračunom“.

Ministar Bevanda je istaknuo da je razlika od svih prijašnjih proračuna to da su dosta sredstava inkorporirirali „u ono što treba, a to je nabavka zgrada ili izgradnja zgrada za smještaj institucija, jer znamo da su nam troškovi najma ogromni“.

– Nadam se da će i ona sredstva koja su bila osigurana ranije biti stavljena u funkciju. Isto tako, u strukturi proračuna se može vidjeti i za druge kapitalne investicije, od graničnih prijelaza, pa suglasno sporazumu sa Srbijom, izgradnja i graničnog prijelaza u Bratuncu budući da Republika Srbija gradi most – kazao je Bevanda, te dodao i renoviranje i opremanje graničnih prijelaza, smještaj institucija…

Naglasio je da je proračun rađen na bazi realnosti i onoga što je zadao fiskalni okvir, a Fiskalno vijeće je odredilo da iznos proračuna za ovu godinu bude, petu godinu uzastopno, na razini 950 milijuna KM.

Dodao je da je za servisiranje vanjskog duga predviđen iznos od milijardu KM.

poslovni-global.ba

Odgovori